10. Trnjanski kresovi

Objavljeno: 08.05.2024

Jubilarnu desetu godinu zaredom okupili smo se na Savskom nasipu u čast oslobođenja Zagreba. Kresovi su zapaljeni na mjestu gdje su partizani ušli u grad i pridružili se lokalnom narodnooslobodilačkom pokretu, koji je četiri godine prkosio ustaškom i nacističkom teroru.

Ovim događajem, koji organizira Mreža antifašistkinja Zagreb, prisjećamo se tisuća građanki i građana Zagreba koje su svo to vrijeme okupacije zajedno pružali otpor, zbog kojeg Zagreb danas slavimo kao nepokoreni grad. Osim za naše požrtvovne antifa pretke, kresove palimo i da bi upozorili na razne oblike fašizma koji nemilosrdno uništavaju globalno društvo.

Tako, ističu u MAZ-u, ove godine moramo se prisjetiti da u ozračju straha i nesigurnosti fašizam buja, a temeljna ljudska prava se zanemaruju. Podrška i popuštanje zapadnih institucija, u kojima sudjeluje RH, pred izraelskom kolonizacijom Palestine, etničkim čišćenjem i genocidom koje izraelska vojska provodi pred očima cijelog svijeta, a protivno svim međunarodnim zakonima. Upozoravamo na zaostale antimigrantske zakone i kršenje temeljnih ljudskih prava migranata na državnim granicama, pred kojim RH skreće pogled.

Upozoravamo na nasilje prema inozemnim radnicima kojem svjedočimo, nasilje prema pripadnicima LGBTIQ+ zajednice, nasilje prema ženama. Upozoravamo na udar religijskih fanatika na izboreno pravo žene da odlučuje o svojem tijelu. Upozoravamo na izrabljivačke kapitalističke odnose što vladaju našom svakodnevicom i na narušavanje radničkih prava, kako u praksi tako i u antiradničkim zakonima.

Mnoge nepravde i sve jači stisak ekonomske krize karakteristične su za put u fašizam. Zato se okupljamo i glasno na njih upozoravamo. Podsjećamo kako je važno da u vremenima jačanja fašističkih ideja i podjela budemo solidarni i ujedinjeni. Slavimo antifašističku povijest našega grada, povijest za koju su zaslužne naše sugrađanke i sugrađani koje su se oduprle mraku.

Objavu ovog videa podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.