KLUB - OTPORNIK

Objavljeno: 14.12.2016

Što nogomet znači za zajednicu? Može li nogomet kako kolektivna igra biti kohezivan element u društvu? U prilogu pratimo rad dva nogometna kluba koji na dva načina promišljaju ova pitanja. NK Zagreb 041, klub treće zagrebačke lige, pokrenuli su njegovi članovi, a funkcionira potpuno horizontalno, metodom direktne demokracije. Osim što je klub strukturiran tako da jedan član znači jedan glas pri odlučivanju, tražitelji azila uključeni su u rad kluba, i kao momčad i kao publika.

NK Mladost Kloštar Podravski, s druge strane, djeluje u mnogo manjoj zajednici i čini bitan prostor društvenosti mjesta. Posebni naglasak NK Mladost stavlja na rad s djecom za koje organiziraju treninge i prijevoz za one iz okolnih mjesta. Na taj način nogometni klub okuplja široku zajednicu Kloštara Podravskog u kojoj aktivno participira i romska zajednica. O klubovima smo razgovarali s igračima NK Zagreb 041 Krešimirom Blaževićem, Zvonimirom Skendrovićem, trenerom Clelestinom Oliseom, a Josip Jagić, Iva Gregorić, i treneri Jasmin Topolovčan, Mario Keljar i Ivan Presečan nam govore kao članovi uprave NK Mladost Kloštar Podravski.

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva. Emisija je nastala u produkciji K-zone (Voxfeminae) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri, riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije.