Prosvjed ZA pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje

Objavljeno: 30.05.2024

Nakon ignoriranja gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza i uprave vrtića da pokrene kolektivne pregovore i uskladi plaće odgojiteljica u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, Sindikat obrazovanja, medija i kulture pokrenuo je štrajk! 

Nakon najave pokretanja štrajka uslijedili su pritisci na radnice zbog kojih su neke od njih završile na bolovanju. 

Otkako je počeo štrajk, na ulazu u dječji vrtić stoje zaštitari,  a prvi dan predstavnicima sindikata nije bilo dopušteno posjetiti članice u štrajku. Njih 19 je zatvoreno u malenu prostoriju od 28m2, bez dovoljno mjesta za sjedenje, te im je zabranjen pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima.

Na sve to došla je i najava da će radnice u štrajku isključiti iz rada. To je opcija koju poslodavcu dopušta Zakon o radu i koja znači da se isključenim radnicama uplaćuju samo obvezni doprinosi. Zbog svega ovoga, u ponedjeljak su štrajkašice, i svi oni koji ih podržavaju, došli gradonačelniku Ivanu Knezu pod prozor! 

Objavu ovog videa podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.