STUDENTSKI RAD - OTPORNIK

Objavljeno: 16.11.2016

 

Za mlade osobe u Hrvatskoj, pogotovo one visokoobrazovane, stručno osposobljavanje je skoro u potpunosti zamijenilo ulazak na tržište rada. Međutim, još jedan tip rada sve više buja od krize 2008. – studentski rad. Ovaj tip rada jako je nesiguran, fleksibilan te studenti uglavnom nisu niti upoznati sa svojim pravima. Podaci za akademsku godinu 2013./2014. pokazuju da je 65% studenata radilo preko studentskog ugovora, što znači da si dvije trećine studenata na neki način mora financijski pomagati tijekom studija. Kada uzmemo u obzir podatke EUROSTAT-a koji pokazuju da jedan semestar košta oko 13 tisuća kuna (bez troškova školarina koje plaća sve veći broj), možemo razumijeti zašto sve veći broj studenata mora raditi da si plati školovanje.

Razgovarali smo sa Svenom Janovskim iz Mreže mladih Hrvatske, Jakovom Kolakom iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti, Anom Kuzmanić, novinarkom i urednicom H-Altera, te studenticama i studentima Matejom, Bojanom, Augustinom i Tinom koji su s nama podijelili svoja iskustva. 


Zahvaljujemo Klubu Močvara na pomoći!

 

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva. Emisija je nastala u produkciji K-zone (Voxfeminae) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri, riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije.