Large naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

U novom broju rubrike "Iz radničke štampe" pročitajte o brojnim lipanjskim sindikalnim akcijama.

 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

Početkom lipnja pregovarački odbori reprezentativnih sindikata državnih i javnih službi i pregovarački odbor Vlade RH te premijer Andrej Plenković održali su sastanak s ciljem dogovaranja poboljšanja materijalnog položaja radnika prije donošenja novog Zakona o plaćama. Vlada Republike Hrvatske i reprezentativni sindikati postigli su sporazum o sklapanju Memoranduma. Prema dogovoru, isplatit će se bonusi na plaću; oko 100,00 eura neto za radnike s koeficijentima od 0,631 do 1,100, 80,00 eura neto za one s koeficijentima od 1,111 do 1,523 i 60,00 eura neto za zaposlene s koeficijentima od 1,530 do 1,867. Dodatkom II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike regres za 2023. godinu bit će isplaćen u visini od 300,00 eura.

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) donio je odluku o pokretanju štrajka u tvrtki CESTE ŠIBENIK d.o.o., na inicijativu gotovo svih članova sindikata i sindikalnog povjerenika. Štrajk je najavljen za 12. lipnja, a inicijativa za kolektivno pregovaranje pokrenuta je početkom godine od strane Sindikata prometa i veza Hrvatske, s ciljem povećanja plaća za minimalno 15 posto zbog rasta troškova života, kao i usklađivanja postojećeg kolektivnog ugovora s Izmjenama i dopunama Zakona o radu. Anita Jurić Golo, pravna povjerenica SSSH istaknula je da unatoč pokrenutom postupku mirenja i obavještavanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, poslodavac nije pokazao interes za kolektivne pregovore te su se stekli zakonski uvjeti za pokretanje štrajka.

Nakon najave održavanja štrajka, direktor tvrtke Ceste Šibenik d.o.o., Robert Miljković, podnio je tužbu Županijskom sudu u Šibeniku osporavajući zakonitost štrajka. Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, izjavio je da su radnici bili prisiljeni pokrenuti štrajk jer ni direktor Miljković ni župan Šibensko-kninske županije, Marko Jelić, nisu pokazali volju za poboljšanjem radničkih prava, odbijajući sve sindikalne inicijative. Robert Savić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru tvrtke, istaknuo je da radnici neće odustati od borbe za svoja prava. Optužio je direktora Miljkovića da je lagao kada je izjavio da je povećao plaće jer je obavijest o povećanju plaća za 34 eura postavio na oglasnu ploču tek 9. lipnja. Županijski sud u Šibeniku odbio je tužbeni zahtjev Uprave društva CESTE ŠIBENIK d.o.o. i utvrdio da štrajk radnika ima svoju svrhu i cilj sukladno odredbama Zakona o radu.

Foto: SSSH


Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) je u svojih 11 cestarskih podružnica održao jednosatni štrajk solidarnosti u znak potpore kolegama iz CESTE ŠIBENIK d.o.o. Štrajku su se priključile Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Karlovac, PZC Varaždin, Ceste Bjelovar, Lika ceste, Istarske ceste, Ceste Zadarske županije, Cesting Osijek, Ceste Sisak, Dubrovnik ceste i Županijske ceste Split.

Uprava Petrokemije je radnicima uputila obavijest da je unatoč visokim cijenama prirodnog plina i teškim uvjetima na tržištu mineralnih gnojiva odlučila pokrenuti proces proizvodnje sredinom srpnja. Objavljeno je i da su na glavnoj skupštini umjesto dosadašnjih članova Nadzornog odbora izabrani novi; Özer ÖzEvren ÖztürkSerdar AteşOsman Ünal i Biserka Šoštarić. S proizvodnjom bi u srpnju trebala krenuti postrojenja Amonijak, UREA, KAN-1 i KAN-2, NPK-1 i NPK-2 i Sumporna kiselina, a uprava Petrokemije je najavila kako će se regres za godišnji odmor isplatiti sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, u šest mjesečnih rata, počevši od 1. srpnja.

Sredinom lipnja održao se sastanak između Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS) i uprave brodogradilišta Viktor Lenac. Uprava i predstavnici sindikata razgovarali su o poslovanju brodogradilišta, remontnom poslovnom modelu te budućim investicijama za održivo poslovanje. Poseban naglasak bio je na interesima radnika, provedbi Kolektivnog ugovora i materijalnim pravima radnika, koja su u potpunosti regulirana ugovorom. Uprava je informirala sindikalne čelnike o investiciji u obnovu ključnog kapaciteta Brodogradilišta – Doka 11, kao i izgradnji zamjenskih pontona u brodogradilištu 3. maj. Ova investicija ima za cilj održati brodogradnju na Kvarneru, što je u interesu i 3. maja i Viktora Lenca radi zadržavanja radnika srodnih zanimanja u lokalnom okruženju.

Štrajk radnika Cesta Šibenik, foto: SSSH


Nakon dugotrajnih pregovora između Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i predstavnika Grada Zadra, vozači Liburnije su postigli sporazum o novom kolektivnom ugovoru. Ovaj dogovor bi trebao unaprijediti materijalna prava radnika i riješiti dugogodišnji problem odljeva kadrova. Na završnom sastanku, prisustvovali su predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, pravna povjerenica SSSH Anita Jurić Golo i predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić. Iz Grada Zadra su sudjelovali pročelnik Upravnog odjela za financije Ivan Mijolović, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković i pročelnica Ureda Grada Mirjana Zubčić i direktor Liburnije Edvin Šimunov. Postignuti sporazum o novom kolektivnom ugovoru predstavlja značajan napredak za vozače Liburnije, a novi ugovor će poboljšati njihove radne uvjete i osigurati pravednije plaće.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)

Prema podacima europskih sindikalnih pokreta, oko 90.000 ljudi godišnje izgubi život od raka uzrokovanog azbestom, što ga čini vodećim uzrokom smrtnosti na radnom mjestu u Europskoj uniji. Procjenjuje se da je između 4 i 7 milijuna radnika izloženo azbestu u EU, a taj broj će porasti za 4 posto tijekom sljedećeg desetljeća zbog obnove zgrada u sklopu Zelenog plana. Europski sindikalni pokreti traže od država članica da ubrzaju proces smanjenja izloženosti radnika na niže razine. Osim toga, sindikati traže više znanstvenih istraživanja o ovom pitanju i poboljšanju obuke radnika. Novi zakonodavni okvir za profesionalnu izloženost azbestu u cijeloj EU postavit će ograničenje od 2.000 vlakana/m³, nakon pregovora između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta o reviziji Direktive o azbestu na radnom mjestu. To novo ograničenje bit će čak 50 puta niže od trenutnog ograničenja izloženosti od 100.000 vlakana/m³, ali će biti postupno primijenjeno. Također će se promijeniti metode za brojanje azbestnih vlakana, a države članice imat će šest godina za postupno uvođenje modernije i preciznije metode elektronske mikroskopije.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) traži povećanje plaća za službenike i namještenike s najnižim primanjima, koje su često na razini minimalne plaće. Nedostatak rješavanja problema niskih plaća u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu rezultirao je štrajkom koji je započeo 5. lipnja i još uvijek traje. U tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu odvijaju se samo nužni poslovi koji su neophodni za sprječavanje ugrožavanja života, zdravlja ili osobne sigurnosti građana. Štrajk obuhvaća sudsko osoblje poput sudskih zapisničara, sudskih upisničara, savjetnika, spremačica i domara. SDLSN traži povećanje plaća za službenike i namještenike s najnižim koeficijentima za iznos od 400 eura. Ministarstvo pravosuđa nije prihvatilo taj zahtjev, već predlaže potpisivanje memoranduma razumijevanja kao privremeno rješenje do stupanja na snagu novog Zakona o plaćama koji je Vlada uputila u Sabor, a sindikat odbija taj prijedlog jer ne rješava temeljni problem malih plaća.

Prosvjed radnika tijela sudbenih vlasti na Markovom trgu, foto: SDLSN


SDLSN je 30. lipnja organizirao mirni prosvjed na Trgu sv. Marka u Zagrebu u znak podrške štrajku koji traje od početka mjeseca. Prosvjednici su izrazili zahtjev za dostojnim plaćama i uputili oštre poruke premijeru Plenkoviću i ministru Malenici, tražeći njihovu ostavku. Transparent s prikazanom platnom listom jedne čistačice ilustrirao je teške uvjete i niske plaće s kojima se suočavaju radnici. Prosvjednici su istaknuli da mnogi od njih moraju raditi dodatne poslove kako bi preživjeli. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, pružio je podršku prosvjednicima.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD)

Na pregovorima s osnivačima Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Labin (Grad Labin i okolne općine), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije postigao je dogovor o povećanju osnovice za obračun plaće za 15 posto, a povećanje se primjenjuje od 1. lipnja ove godine. Nakon prethodnih pregovora u kojima je istaknuto da je važno što prije povećati plaće kako bi se zaustavio odljev vatrogasaca, kako bi operativnost postrojbe bila očuvana, sindikat je bio razočaran kada im je dostavljen Zaključak s koordinacije gradonačelnika i načelnika, u kojem je navedeno da će povećanje od 10 posto biti primijenjeno tek od 1. rujna. Uz to, sindikat je sazvao Skup radnika u JVP-u na kojem su gotovo svi članovi jednoglasno donijeli zaključke kojima se zahtijeva povećanje plaća od 15 posto s primjenom od 1. lipnja.

Nakon nedavnih povećanja plaća u Komunalnom servisu Rovinj, uslijedilo je još jedno povećanje od 6 posto. Ovo povećanje rezultat je pregovora koji su se održali krajem prošle godine.

Početkom lipnja, potpisan je novi Kolektivni ugovor za radnike ustanova u kulturi Grada Pazina. Ovime su prava radnika usklađena s proračunskim korisnicima Grada Pazina. Koeficijenti složenosti poslova su usklađeni, a osnovica za obračun plaće je postavljena na 902,08 eura. Povećanje plaća najviše će osjetiti zaposlenici s najnižim plaćama, s povećanjem od preko 13 posto, dok je najmanje povećanje 2 posto. Također, utvrđena je dnevna naknada za prehranu od 2,61 eura, dok ostala prava radnika ostaju nepromijenjena.

Ilustracija, foto: Uri Tours


Sredinom lipnja potpisan je Aneks Kolektivnog ugovora između osnivača (Grad Rab) i sindikata dječjeg vrtića Pahuljica na otoku Rabu. Osnovica za obračun plaće izjednačena je s osnovicom zaposlenih u osnovnim školama i iznosi 902,08 eura. Uvedeni su i novi koeficijenti za radna mjesta koji će se postupno povećavati u dva koraka; prvo povećanje od 13 posto stupilo je na snagu 1. svibnja, dok će drugo povećanje od 13 posto biti primijenjeno od 1. siječnja 2024. godine. Posebna pažnja posvećena je tehničkom osoblju čije su plaće bile na razini minimalne plaće te će im se sada osigurati bolji materijalni uvjeti. Pored povećanja plaća, Aneks također regulira prava vezana uz konzumaciju toplog obroka, bolovanje, prijevoz na posao i s posla te solidarnu pomoć.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) započeli su niz otvorenih razgovora s ciljem jačanja neovisnosti i poboljšanja rada Hrvatske radiotelevizije (HRT), javne medijske kuće. Ovi razgovori imaju za svrhu analiziranje trenutnog stanja i predlaganje poboljšanja koja će biti upućena nadležnim institucijama. Prva tribina pod nazivom "HRT kakav imamo, a kakav trebamo" okupila je niz stručnjaka i relevantnih sudionika. Među njima su bili Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica; Hrvoje Hribar, redatelj i scenarist; Dario Špelić, novinar i urednik na HRT-u te član Nadzornog odbora HRT-a; Branko Mijić, novinar i član Izvršnog odbora HND-a; Iva Nenadić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, suradnica Europskog sveučilišnog Instituta. Ovi razgovori imaju za cilj identificirati ključne probleme s kojima se HRT suočava te predložiti konkretna rješenja koja će osigurati veću neovisnost i kvalitetu rada javnog medijskog servisa.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pixnio/Radnička prava
Tekst napisala:

Sara Panjkota
    Preporučite članak: