Large so e naslov

Tijekom rada u ugostiteljskom sektoru radnici i radnice, koji obavljaju zahtjevne poslove za niske plaće, redovno su izloženi neugodnim situacijama, često i od strane samih poslodavaca.

 

Laura, bivša radnica restorana Tip top i slastičarnice Pingu Gelato u vlasništvu Hrvatka Šimunića, opisala nam je svoja iskustva. Na poslu se često osjećala neugodno, a neprimjereni komentar od strane šefa bili su redovna pojava. Npr. Šimunić joj je gestikulirao da je luda zato što nije izgrdila kolegicu, koju je pri tome pogrdno opisao i koja, kako ističe Laura, nije napravila ništa čime bi to zaslužila.

No neugodnosti s vlasnikom ne svode se "samo" na njegove neprimjerene komentare radnicima. Kada je Laura trebala potpisati otkaz, kaže da se našla pod velikim pritiskom od strane Hrvatka Šimunića i njegove žene Maje Šimunić, koji su je nagovarali da potpiše sporazumni ugovor o otkazu, iako je ona htjela izvanredno otkazati ugovor o radu. Nakon što ju je Hrvatko Šimunić nekoliko puta pokušao nagovoriti da potpiše sporazumni otkaz, Laura je ispričala da je pritisak nastavila Maja Šimunić, uz komentare kako radnica uvijek uzima previše vremena kako bi pročitala ugovore koje potpisuje.

“Napravili su situaciju u kojoj je meni srce počelo ubrzano kucati,” prepričala je Laura dan potpisivanja ugovora, “baš sam se osjećala užasno neugodno, kao da radim nešto krivo.”

Nakon što je pod pritiskom pristala na potpisivanje sporazumnog ugovora o otkazu, problemi su se nastavili. Bivši su poslodavci prekinuli svaki kontakt s Laurom, što joj je onemogućilo da dobije informacije o isplati.

“Najveći problem je bio što mi ništa nije odgovarao,” istaknula je, “kada sam išla slati poruku za plaće, više poruka, ništa ne bi odgovorili, samo bi ignorirali. I par puta kad smo nazvali se ne bi ni javili.”

Nikolina R., bivša radnica slastičarne Pingu Gelato, susrela se sa sličnim problemima. U veljači su je obavijestili da ne mora dolaziti na posao zbog smanjene potražnje usred pandemije koronavirusa, ali joj nisu isplatili plaću za odrađene dane. Laura i Nikolina su samo dvije od brojnih bivših radnika_ca Hrvatka Šimunića koje nisu dobili_e svoju plaću. Okupljanjem ostalih neisplaćenih zaposlenika i zaposlenica i organizacijom putem društvenih mreža započela je njihova samostalna organizacija.

“Kolegica me je nazvala 12. svibnja i rekla da joj nisu isplatili plaću za veljaču. Nedugo nakon toga smo se svi okupili u grupi na WhatsAppu i počeli dogovarati prijavu,” prepričala je Nikolina. Početkom lipnja grupa radnica i radnika prijavila je direktora Hrvatka Šimunića i tvrtke koje zastupa Državnom inspektoratu za rad zbog neisplaćenih plaća i kršenja odredbi Zakona o radu, konkretno zbog nedostavljenih obračunskih listi za jedan ili više mjeseci.

“Išle smo pravnim putem. Išle smo to prijaviti na inspektorat i ja sam zapravo forsirala da nas se što više skupi.” rekla je Laura, nadodavši kako nije bilo teško pronaći još neplaćenih radnika i radnica, “bilo nas je na početku devetero, a bilo bi vjerojatno i više da sam išla tražiti.”


Organiziranje putem Mreže anarhosindikalista

Nešto kasnije, sredinom istog mjeseca nekoliko oštećenih radnica stupa u kontakt sa zagrebačkom podružnicom Mreže anarhosindikalista (MASA) i traže pomoć oko svog slučaja. MASA je prihvatila poziv i započela s pripremom kampanje bazirane na direktnoj akciji i pritisku prema poslodavcu.

“Prve akcije su krenule u ljeto i nastavile se do u kasnu jesen kada su lokali bili još otvoreni, s obzirom na to da su akcije bile relativno male (između 7 i 10 osoba) nije bilo problema zbog uvedenih mjera ograničenja na okupljanje” prepričao je Marko iz zagrebačke podružnice MASA-e.

Tri radnice su se, unatoč zahtjevnoj situaciji koju su stvorili koronavirus, manjak odgovora od strane nadležnih službi i Šimunićevo ne prihvaćanje odgovornosti za neisplatu plaće, nastavile boriti za svoja prava. Zajedno s članovima MASA-e su izradile transparente s natpisom “Ovdje ne plaćaju radnike” i letke koje su dijelili ispred slastičarnice Pingu Gelato i gostionice Tip Top u prosvjednim akcijama (tzv. piketima) i akcijama informiranja. Većina piketa prošla je bez neugodnosti, sve dok se na jednom nije pojavila supruga bivšeg poslodavca.“Na posljednjoj akciji dogodio se incident kad je direktorova supruga zastala pred lokalom. Jednom članu udruge MASA je grubo istrgnula transparent, na način da je rukom udarila taj transparent, sve popraćeno visokim tonom s njezine strane, usput nazvavši nas neradnicima i kako nam ne duguje ništa,” ispričala je Nikolina.

“Govori nama svima da smo neradnice, da se družimo sa psima” rekla je Laura, objasnivši kako je jednom prilikom pomazila psa kojeg je gost doveo u kafić, što su Hrvatko i Maja Šimunić vidjeli na kameri i počeli stalno spominjati.

Incident se nastavio kada je Maja Šimunić kriomice prišla iza leđa meni i kolegici Lauri te nas zalila kantom vode,” prisjetila se Nikolina, istaknuvši kako je u pitanju bio 11. mjesec, “zatim je i pozvala i policiju. Policijski službenici naravno nisu ustvrdili nikakav prijestup s naše strane.” Objasnila je kako je Šimunićeva supruga Maja, na upit Marka iz MASE i kolegice Laure u vezi s neisplatama, rekla da je sve po propisu što može i potvrditi, a kad su je zatražili platne liste i druge "dokaze", navela je kako će sve poslati, što nije ispunila.

 

Nakon incidenta na piketu, u MASA-i su odlučili pojačati informativne aktivnosti na društvenim mrežama. Odluka se isplatila te su brojni građani nakon informiranja o slučaju počeli ostavljati komentare i ocjene na dostupnim stranicama spomenutih ugostiteljskih radnji i ocjene su im počele padati na Facebook i Google recenzijama, na što su, kako kažu iz MASA-e, bili posebno osjetljivi.

Potaknuti prijetnjom svom imidžu i izvoru dohotka, direktor Hrvatko Šimunić kontaktirao je MASA-u i dogovorio razgovor na kojem se raspravila mogućnost okončanja spora. Direktor je ponudio isplatu potraživanja u roku od dva tjedna uz neke manje ustupke na koje su pristali. Dogovorena je pauza direktnih akcija do 15. prosinca pod uvjetom da se do tog roka podmire potraživanja. U prosincu su tri radnice koje su nastavile s akcijom isplaćene.

Broj prevarenih radnika u ugostiteljskom sektoru je ogroman

Slučaj radnica slastičarnice Pingu Gelato i gostionice Tip Top protiv bivšeg poslodavca Hrvatka Šimunića nije izoliran incident u Hrvatskoj. Ugostiteljski sektor poznat je po lošem tretmanu radnika i neisplaćivanju plaća. U ovom su slučaju su radnice isplaćene, ali ostali nisu dobili novce jer su tijekom procesa odustajali. Neki od njih vode pravne sporove za obranu svojih prava.

“Ukupan broj takvih, prevarenih i oštećenih radnika u cijelom ugostiteljskom sektoru je ogroman,” napominju iz MASA-e, “to ne mora biti tako. Mi i radnice u predmetnom sporu nismo pristali da nas se krade bez posljedica i nismo čekali na reakciju državnih institucija koje ne rade svoj posao.”

“Uvijek je ista stvar s tim ugostiteljstvom, uvijek je jako neugodno i uvijek ima čudnih situacija i čudnih ljudi. To je tak. Vjerojatno bi imala puno za reći da ne radim toliko dugo u ugostiteljstvu pa mi je već sve postalo normalno,” zaključila je Laura, istaknuvši da loši uvjeti rada nisu pitanje “nekog određenog poslodavca” već ugostiteljskog sektora u Hrvatskoj općenito.


Izvor fotografija: MASA
Autorica teksta:

Anamaria Soče
    Preporučite članak: