Large zam

 

Sindikati prosvjetnih radnika u Srbiji najavili su 9. rujna mogućnost novog štrajka. Sindikati su kao razloge za pokretanje novog štrajka naveli nepoštivanje ugovora kojeg su sindikati potpisali s vladom Srbije. Ovaj je ugovor prekinuo štrajk prosvjetnih radnika u Srbiji koji se održavao početkom ove godine, a jednokratna financijska pomoć prosvjetnim radnicima bila je jedna od glavnih stavki ugovora. Iznos jednokratne pomoći trebao je biti 7.500 dinara. Međutim, problemi su nastali kada vlada Republike Srbije nije ispunila svoje obveze i nije se oglašavala o mogućem datumu isplate dogovorene jednokratne pomoći. Sindikati su najavili štrajk i izlazak na ulice kao mehanizam upozorenja vladi Srbije zbog neispunjavanja uvjeta definiranog potpisanim ugovorom. Nadalje, štrajk bi trebao skrenuti pozornost na činjenicu da su plaće u prosvjeti niže za 11 posto od prosjeka plaća u Srbiji. – kako izvještava Bilten.

Bilten je također prenio da su 11. rujna sindikati prosvjetnih radnika najavili štrajk upozorenja i u Federaciji BiH. Štrajk bi se trebao održati 16. rujna i trebao bi trajati od 11 do 13 sati. Sindikati su naveli da bi štrajk trebao skrenuti pozornost javnosti na neisplaćivanje dugovanja iz 2014. godine i 2015. godine, regresa, naknada za otpremnine, teže bolesti i smrtne slučajeve. Sindikati su nadodali da je cilj štrajka također skretanje pozornosti na visoku politiziranost školskog sustava u BiH, tj. postavljanje direktorskih mjesta po stranačkom ključu i upletenosti školskog sustava u stranački život Bosne i Hercegovina.

HRT prenosi vijest kako su 12. rujna i hrvatski sindikati prosvjetnih radnika najavili štrajk. Sindikati navode da se glavni razlog za najavljeni štrajk nalazi u ignoriranju vlade RH na njihov zahtjev za povećanje plaće u prosvjeti i znanosti za 4 posto. Kako se vlada RH nije oglasila na zahtjev sindikata, oni razmatraju mogućnost štrajka kao načina da se skrene pozornost na njihov zahtjev i na stanje hrvatskog obrazovanja i znanosti. Točan datum i oblik štrajka još nije utvrđen.


Vijest napisao:

Zoran Veselinović
    Preporučite članak: