Large 61463695 10157814729989311 8926680051143933952 o

 

Čak 50.000 nastavnika diljem Novog Zelanda 29. svibnja stupilo je u štrajk kako bi zahtijevalo povećanje plaća i bolje radne uvjete. Članovi obrazovnih sindikata NZEI Te Riu Roa, koji predstavljaju učitelje osnovnih škola, i Post Primary Teachers Association (PPTA), koji predstavljaju učitelje srednjih škola, glasali su za zajedničko sazivanje štrajka kada su pregovori s Ministarstvom obrazovanja došli do zastoja ranije ovog mjeseca. To će biti najveći štrajk učitelja koji je zemlja ikada vidjela.

Nastavnici zahtijevaju povećanje plaća do 15-16 posto. Osim povećanja plaća, traže smanjenje radnog opterećenja i povećanje resursa za učionice. Nastavnici također pozivaju vladu da osmisli dugoročna rješenja za rješavanje smanjene zaposlenosti u nastavničkom sektoru. Prosječna plaća za učitelje u osnovnim školama iznosi oko 47.980 USD godišnje, odnosno oko 23 USD na sat (5.30 USD iznad minimalne plaće).

Kako bi izbjeglo štrajk, Ministarstvo obrazovanja, na čelu s Chrisom Hipkinsom, ponudilo je sindikatima 1,2 milijarde eura kojima bi se u iduće 3 godine plaće povećale za 9 posto. Međutim, nastavnici su u velikoj mjeri odbacili ponudu, navodeći da je ona improvizirano rješenje za problem nedovoljne zaposlenosti, „rješenje“ koje neće smanjiti ogromna radna opterećenja i zadovoljiti potrebu za dodatnim resursima.

Profesorica iz Aucklanda, Samantha McRae, rekla je: „Ponuda nije dovoljna. Da, povećanje plaće bilo bi sjajno za svakoga, ali nam to još uvijek neće pomoći da zadovoljimo potrebu za smanjenim opterećenjem i povećanjem resursa. Neće povećati broj ljudi u sektoru niti zadržati nastavnike koje trenutno imamo.“

Obrazovnom sektoru Novog Zelanda nedostaje nastavnika i posebnih odgajatelja. Prema istraživanju Zavoda za školstvo, gotovo 52 posto osnovnih škola tvrdi da nemaju dovoljno kandidata za svoja slobodna radna mjesta, a 28 posto je zbog toga moralo povećati veličinu razreda. To je potaknulo mnoge škole na zapošljavanje učitelja iz inozemstva. Sindikati tvrde da niske plaće i nedostatak pravednosti značajno doprinose sve većem nedostatku nastavnika. Oni vjeruju da će povećanje plaća ne samo potaknuti zapošljavanje u obrazovanju, već i osigurati zadržavanje trenutno zaposlenih nastavnika. Međutim tvrde da povećanje plaća mora biti popraćeno stalnim ulaganjem u osposobljavanje i obrazovanje budućih nastavnika.

Početak štrajka došao je neposredno prije donošenja vladinog „budžeta blagostanja“, koji je osmišljen kako bi dao prioritet socijalnoj politici, posebno u područjima dječjeg siromaštva, beskućništva, obiteljskog nasilja i mentalnog zdravlja. U prošlosti su godišnji proračuni previdjeli obrazovanje, ali nakon široko rasprostranjene masovne mobilizacije nastavnika, ovogodišnji proračun tretira ga kao glavni prioritet. U tjednu koji je prethodio proračunu, Hipkins je najavio da će njegovo ministarstvo uložiti gotovo 95 milijuna dolara tijekom četiri godine u obuku nastavnika. Iako su sindikati bili zadovoljni ovom najavom, vjeruju da jednostavno ulaganje u osposobljavanje učitelja neće riješiti problem nedostatka nastavnika, koji je ukorijenjen u niskim plaćama i visokom radnom opterećenju. Oni se nadaju da će štrajk potaknuti vladu da napravi sveobuhvatnije odredbe u nadolazećem proračunu.

Štrajk je dobio veliku potporu javnosti, osobito roditelja, od kojih se mnogi namjeravaju priključiti učiteljima. „Mislim da nastavnici zaslužuju više od onoga što dobivaju. Iako je štrajk neugodnost za roditelje koji moraju organizirati boravak kod kuće s djecom, mislim da nastavnici zaslužuju boriti se za svoja prava” rekao je jedan od roditelja.


Fotografija preuzeta s: https://www.facebook.com/NZPPTA/
S engleskog preveo:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: