Large 69712627 2379465902371649 900777585410048000 n

Predsjednik Bolivije Evo Morales odlučio je proglasiti “ekološku stanku” na područjima koja su pogođena požarima u Amazoniji, tako što je zabranio kupovinu ili prodaju zemljišta u tim regijama. Naime, Moralesova agenda je spriječiti kapitaliste, odnosno velike kompanije koje se bave agrobiznisom (ponajviše se to odnosi na uzgoj stoke), da profitiraju na područjima koja su bila ili još uvijek jesu zahvaćena požarima. Navedena područja postat će dio integriranog ekološkog plana za povrat onoga što je izgubljeno te će ponovno biti pošumljena.

Za razliku od susjedne zemlje Brazila, unatoč puno skromnijem budžetu, u Boliviji su postignuti znatno bolji rezultati u gašenju požara. Vlasti su potvrdile da su požari u velikoj šumskoj zoni Otuquis u amazonskoj provinciji „Busch” ugašeni zbog operacija koje je vodio „Supertanker“ (Boeing 747), a kojeg je bolivijska vlada prenamijenila za borbu protiv požara. Naime, „Supertanker” je uspio zaustaviti napredovanje vatre koja se proširila na ekološki rezervat „Tucavaca” koji se sastoji od 262.305 hektara šume, a tijekom operacija na pogođena područja ispušteno je 1.892.330 litara vode, od čega je „Supertanker“ ispraznio 979.000 litara.

Napori ljevičarske vlade Bolivije u suzbijanju požara prepoznati su u regiji i svijetu, dok je krajnje desni brazilski predsjednik Jair Bolsonaro uložio puno manje truda i ovlasti u gašenje požara, a istovremeno je dijelio lažnu sliku onoga što njegova vlada navodno čini u borbi protiv istih. Naime, od kada je Bolsonaro došao na vlast broj požara u Brazilu narastao je za 80%, a sve zahvaljujući njegovim odlukama i mjerama koje su donesene u svrhu podilaženja poljoprivrednim lobijima. Ono što je simptomatično, sjedište poljoprivrednih kompanija koje imaju najviše profitnog interesa od krčenja šuma u Amazoni su smještene u SAD-u, Francuskoj, Nizozemskoj itd.


Pročitajte više u tekstu i pogledajte video
Za one koji žele znati više o temi deforestacije - poveznica


Vijest sažela: Petra Ivšić
Naslovna fotografija preuzeta s Facebook-a

 

Petra Ivšić


    Preporučite članak: