Large 8. mar%c5%a1

„Na glasnu i borbenu proslavu 8. marta na ulicama pozivamo vas pod parolom 'Danas marš, sutra štrajk'“, stoji u pozivu feminističkog kolektiva fAKTIV na šesti prosvjedni marš za Dan žena.

 

„8. mart dan je koji su nam u nasljeđe predale radnice koje su prije nas štrajkale i agitirale, pritom gubile poslove i zdravlje, slobodu i živote. Ta borba nije bila uzaludna – danas smo mi te radnice koje nastavljaju borbu. Sjećanje i nostalgija nisu dovoljne, dužne smo suprotstaviti se onima koji nam žele oduzeti izboreno, koji nam žele oduzeti radnička prava kroz prijedlog novog Zakona o radu, koji nam uskraćuju pravo na pobačaj pozivajući se na tzv. priziv savjesti – ponekad čak i na kolektivni priziv savjesti, kao u slučaju bolnice Sveti Duh u vlasništvu Grada Zagreba.

Iako se ponekad čini da su vremena štrajkova i izborenih pobjeda prošla, prethodnice su nas naučile da odustajanje nije opcija. Smatramo kako je na nama da se izborimo za besplatan pobačaj, za besplatan i svima dostupan zdravstveni sustav. Da slavimo borbe hrabrih žena koje su mijenjale zakone i javni diskurs kada je riječ o rodno uvjetovanom nasilju. Znamo da su pred nama godine borbe, ali generalni štrajk žena, jedan od naših ciljeva, te je borbe vrijedan – osim ako te godine ne budu izgubljene u još jednom besmislenom ratu koji je ovih dana buknuo, a protiv kojeg su progovorile i brojne feministkinje.

fAKTIV vas poziva da marširamo u ime djevojčica i djevojaka, u ime penzionerki, radnica, izbjeglica i migrantkinja, u ime trans i interspolnih osoba, u ime beskućnica i svih žena koje se danas ne mogu boriti za sebe. Na nama je da se borimo za sebe, u ime onih koje su se borile za nas, u ime onih kojima borbu ostavljamo u nasljeđe. Izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući. Živio feminizam! Živio 8. mart!“, kažu iz fAKTIVa.

Okupljanje sudionika prosvjednog marša počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18:30.

Marš će se odvijati uz poštivanje epidemioloških mjera te će se provjeravati EU Covid potvrde, obavještavaju faktivke.

Vidimo se na maršu!


Naslovna fotografija: Lara Varat, Radnička prava

uredništvo
    Preporučite članak: