Large stop ttip generic

 

European Public Health Alliance (EPHA) u svom priopćenju za medije osvrnula se na nedavno objavljene dijelove sporazuma Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) o kojem u tajnosti pregovaraju SAD i Europska unija, a koje je objavio nizozemski Greenpeace. Objavljeno je 248 stranica teksta u 13 poglavlja, što je otprilike polovica cjelokupnog sporazuma. Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström tvrdi da to nije finalni tekst sporazuma, ali objavljeni dijelovi dokumenata razlog su za zabrinutost. Tako je EPHA upozorila na nekoliko spornih točaka koje se tiču zdravlja:

U okviru regulatorne suradnje
dostupni dokumenti sadrže dijelove koji mogu oslabiti, odgoditi ili zaustaviti daljnju regulaciju i procjenu utjecaja trgovinskih sporazuma na javno zdravstvo država članica.

Razlog za zabrinutost su i smanjivanje ili čak potpuno ukidanje carine između SAD-a i EU na proizvode kao što su duhan, prerađeni šećer, čokolada, meso te prehrambeni proizvodi čija konzumacija povećava rizik od kroničnih nezaraznih bolesti.

Isto tako, javna nabava je problematično područje jer nije jasno razrađeno kako će se predviđene poteškoće u lokalnoj nabavi izbjeći u slučaju zdravstvenih ustanova, primjerice bolnica.

Prekogranična trgovina uslugama je problematična jer javne usluge (socijalne usluge, zdravstvena zaštita, obrazovanje, voda)  koje su ključne i utječu na zdravlje stanovništva nisu posebno zaštićene, već su i one podložne tržišnim mehanizmima.

Pravni mehanizam za rješavanje sporova (Investment Dispute Settlement) ne uključuje prikladne mjere zaštite koje uključuju pravo na zdravlje, a također je jako smanjena kontrola duhana i duhanskih proizvoda.

Predviđene sanitarne i fitosanitarne mjere ne prepoznaju EU borbu protiv infekcija otpornih na lijekove.

U okviru poljoprivrede nisu prepoznati
proizvodi i prehrana povezani sa kroničnim bolestima, šteta koju nanosi pretjerano konzumiranje alkohola te označavanje proizvoda koji sadrže štetne i opasne supstance za zdravlje.

Najproblematičnija činjenica je da Komisija izbjegava napraviti analizu utjecaja TTIP-a na zdravlje stanovništva, upozorili su iz EPHA-e.


Izvor naslovne fotografije: stop-ttip.org
Tekst napisala:

Snježana Ivčić
    Preporučite članak: