Large rezo social 93 facebook 2

Između 6. i 7. ožujka u Francuskoj su sindikati organizirali radničke akcije u sektorima transporta, lokalne i državne službe te zdravstva i socijalne zaštite.

Nakon što su kontrolori leta stupili u štrajk u ponedjeljak, na obustavu rada u utorak su pozvali i sindikati aviokompanije Air France, ne bi li tako izvršili pritisak na upravu s kojom trenutno pregovaraju. Isti dan, međusindikalna platforma FO-CGT-SUD, uz još 16 sindikata iz javnog sektora, organizirala je nacionalni Dan akcije protiv degradacije radnih uvjeta u javnom sektoru i za obranu javno financiranih socijalnih servisa.

Foto: Rezo social 93/Facebook


Tim su povodom na ulice izašli zdravstveni i socijalni radnici, ali i zaposlenici lokalne i državne uprave. U kontekstu zdravstva, sindikati su još jednom upozorili na rastući pritisak na radnike, koji je ovog ljeta doveo do pet samoubojstava medicinskih sestara, kao i opasnosti koje predstavljaju reforme i rezovi najavljeni tijekom predizborne predsjedničke kampanje u Francuskoj.

Ostatak radnika iz javnog sektora ovom je prilikom prosvjedovao protiv teritorijalne reforme koja u praksi dovodi do aglomeracije manjih gradova u velike centre, čime se ozbiljno utječe na kvalitetu života stanovnika i prisiljava radnike na selidbu.

Foto: Sud-Sante Bichat/Facebook


Nacionalni Dan akcije obilježen je centralnim događajem u Parizu na kojem je prema procjeni sindikata sudjelovalo oko 30 tisuća ljudi, a popratni prosvjedi i manifestacije organizirani su u još četrdesetak gradova.
Izvor naslovne fotografije: Rezo social 93/Facebook

av
    Preporučite članak: