Large naslovna

Umjesto da radnike stavi u centar Zakona o radu, Vlada je donijela anti-radnički prijedlog zakona. Ako ZOR bude donesen u ovom obliku, radnička prava u svim sektorima patit će, ali neki će radnici biti posebno pogođeni, rekli su predstavnici Inicijative za radnički ZOR na jučerašnjem okruglom stolu u Saboru.

 

Predložene izmjene Zakona o radu (ZOR) zadat će novi udarac radnicama i radnicima u Hrvatskoj, složili su se sindikati prisutni na okruglom stolu kojeg su u četvrtak, 3. studenog, u Saboru organizirali zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) i Inicijativa za radnički ZOR.

Inicijativa za radnički ZOR u više je navrata upozoravala na opasnosti koje donosi predložena verzija zakona, uključujući dodatnu prekarizaciju radnih odnosa, ugrožavanje radnih prava žena i nedostatak regulacije odgovornosti digitalnih platformi spram svojih zaposlenika. Tijekom okruglog stola članovima inicijative pridružili su se saborski zastupnici većeg dijela stranaka ljevice i centra, koji su se osvrnuli na niz problema s kojima će se suočiti radničko organiziranje ako zakon bude usvojen u ovom obliku.

„Premijeru Plenkoviću je sigurno drago što je na mjestu predsjednika Vlade u nečemu nadmašio Zorana Milanovića. Milanovićeva vlada donijela je loš Zakon o reprezentativnosti, a Plenkovićeva vlada zna da je on loš i unatoč tome ustraje na njemu u ovom obliku, dok okolnim putevima privilegira određene sindikate i skupine radnika“, rekao je Mario Iveković iz Novog Sindikata.

Aktualni prijedlog ZOR-a bitno ograničava prostor za djelovanje manjim sindikatima, neovisno o tome koliko su oni aktivni među članstvom. Umjesto toga, prijedlog zakona privilegira sindikate s većim brojem članova, koji su u praksi nerijetko tromiji i skloniji kompromisu s poslodavcima – čak i po cijenu osiguravanja manjih prava radnika. Novi Zakon o radu bi tako prava ugovorena kolektivnim ugovorom primjenjivao samo na članove sindikata koji su taj ugovor sklopili.

Pritom nema garancije da će prava ugovorena kolektivnim ugovorom biti bitno viša u odnosu na zakonski predviđene minimume. To u praksi može značiti da će radnici prelaziti iz manjih, borbenijih sindikata u reprezentativne i manje angažirane sindikate radi ostvarivanja minimalnih materijalnih dodataka. Radnici bi svojim članstvom u reprezentativnom sindikatu tako mogli ostvariti pravo na kozmetičke dodatke za rad nedjeljom, ali bi i dalje bili izloženi izrabljivanju kroz prekovremeni rad i samovolji poslodavaca.

„Vlada u ovom nacrtu zaboravlja da se radi o ljudima, a ne o robotima“, naglasila je Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske. Prema njenom iskustvu, poslodavci konstantno iskorištavaju institut prekovremenog rada kako bi uštedjeli na zapošljavanju dodatnog broja radnika. Situaciji ne pomaže ni činjenica da radnici zbog birokratizacije i kompliciranih procedura teško dolaze do informacija o svojim osnovnim pravima – uključujući informacije o visini plaće.

Problemi na sličnom tragu nastaju i iz perspektive zakonodavstva, rekao je Viktor Gotovac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. „Zakon o radu u Hrvatskoj se u zadnje vrijeme učestalo i intenzivno mijenja, do te mjere da ne možemo sa sigurnošću znati uspijeva li sudska praksa pratiti te promjene“, rekao je Gotovac na okruglom stolu.

Osim toga, tekst zakona postaje sve neprohodniji, što ga čini teže provedivim i nerazumljivijim onima kojih se najviše tiče. „Ovaj prijedlog zakona propustio je priliku da omogući veći stupanj radničkog sudjelovanja u procesima odlučivanja“, rekao je Gotovac.

Umjesto da radnike stavi u centar Zakona o radu, složili su se prisutni sindikalisti, Vlada je donijela anti-radnički prijedlog zakona. Ako ZOR bude donesen u ovom obliku, radnička prava u svim sektorima patit će, ali neki će radnici biti posebno pogođeni. Platformski radnici ostaju ponajmanje zaštićeni ovim prijedlogom Zakona o radu, rekao je Iveković. To je posebno zabrinjavajuće ne samo zato što se promjene ZOR-a pokušavaju uvesti pod izlikom usklađivanja s naputcima EU – od kojih se neke tiču i platformskog rada – već i zato što otvara još više prostora za iskorištavanje migrantskih radnika.

Aktualni prijedlog zakona ne dovodi u pitanje usko shvaćena radnička prava, već predviđa i prebacivanje još većeg tereta pružanja skrbi na radnice. „Odredbe ovog prijedloga u praksi će značiti da će se od radnica kojima bude određen rad od kuće očekivati da rade u punom radnom vremenu i pritom skrbe za djecu, starije, i bolesne“, upozorila je Katarina Peović.

Inicijativa za radnički ZOR najavila je kako ne namjerava mirovati u iščekivanju drugog čitanja zakona u Saboru. Upravo suprotno, predstavnici inicijative pozvali su oporbene zastupnice i zastupnike da se nastave zalagati za zaštitu radničkih prava u Saboru, a sve sindikate i članove sindikata pozvali da se uključe u borbu za bolji i pravedniji Zakon o radu.


Naslovna fotografija: Radnička prava
Vijest napisala:

Ana Vračar
    Preporučite članak: