Large children 4526384 1280

Odgojiteljice u splitskim vrtićima proteklih su mjeseci žustro pregovarale s Gradom Splitom oko plaća i materijalnih prava. Za svoja prava su se izborile, ali samo zato što su bile složne i sindikalno organizirane. Kako je Grad htio razbiti složne redove i ostale pregovaračke anegdote u svome osvrtu za Radnička prava piše sindikalna povjerenica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Jelena Anđelić.

Gdje god krenuli, kud god se okrenuli, pedagoški rad kotira priču svoju; „Radite to iz ljubavi prema djeci“. „To je poziv“ kažu svi, ah što ne bi bio, kad bi se krajičkom oka mogle skriti sve nedaće radnika predškolskog odgoja koje se moraju ispraviti. Kako u Splitu, tako i drugdje smatra se da se djeca „samo“ čuvaju, premda se provodi odgojno-obrazovni rad pri kojem su sve strukture zaposlenih uključene u odgoj djece. Važna stavka u borbi ovoj, uvijek je snaga ljudi, na čijim leđima sve se lomi.

U gradu Splitu uvjeti rada i plaće kao nigdje do sad, vrlo nisko, vrlo sklisko, a teren veoma čist. Četiri velika gradska vrtića s više od 4000 upisane djece, zajedno su stali pred poslodavca te se borili za svoja radnička prava. Kroz sindikalni rad smo organizirali sastanke s članovima, zatim diskusije kroz digitalne medije te anketno istraživanje mišljenja svih zaposlenih u predškolskom odgoju Grada Splita. Tražili smo povećanje osnovice i nekolicinu dodataka te plaću definiranu Zakonom o radu.

Ponuda prva

Grad je ponudio 10 % povećanje osnovice 1.1.2024., a u sljedeća dva koraka ponudio je dizanje koeficijenta za određene strukture zaposlenih (VSS I VŠS) pri tom ciljajući na podjelu zaposlenih po strukturama te lom snage sindikata. Neprestanom komunikacijom povjerenika i članova ostali smo složni te se anketnim upitnikom izjasnili da ne prihvaćamo podjelu radnika te je više od 98% zaposlenih u predškolskom odgoju Grada Splita glasalo protiv potpisivanja Kolektivnog ugovora u kojem Grad uspješno ruši snagu sindikata.

Ponuda druga

Nakon toga Grad mijenja smjer svoje ponude, te nudi povećanje osnovice u tri koraka, 1.1.2024. 12%, zatim 1.4.2024. 6% te s 1.7.2024. dodatnih 6% što ukupno iznosi povećanje osnovice od 25,84%, ali uz ultimatum da se dani godišnjeg odmora krucijalno smanje. Sindikat obrazovanja, medija i kulture ponovno je proveo anketno ispitivanje u kojem svi zaposleni u gradskim vrtićima Grada Splita iznose svoje mišljenje, te su članovi ponovno glasali protiv ponude Grada i ostali pri svome, dok se ne riješi pitanje plaća koje moraju biti kao što je propisano u Zakonu o radu.

Ponuda treća i konačna pobjeda

U sljedećem očitovanju poslodavca, u ovom slučaju Grada Splita, ponuđeno je dizanje osnovice u tri koraka, siječanj 2024. 14%, zatim travanj 2024. 5 % te srpanj 2024. 6 % pri kojem ostvarujemo sveukupno povećanje od 26,88% bez smanjivanja godišnjeg odmora, što je veliki uspjeh za sve zaposlene u predškolskom odgoju Grada Splita. No ovo nije izoliran slučaj, svugdje politika pjesmu piše, ali sindikalnom borbom uvijek se može tražiti više.

Grad Split je svojom proračunatom ponudom htio podijeliti radnike predškolskog odgoja prema strukturama te ih nagrađivati materijalnim dobrima prema podjeli posla. Ali ovoga puta, radnici su rekli „Ne“ jer sindikat se bori za materijalna prava svih članova, a ne subjektivnoj podjeli radnika prema mišljenju određenog političara.

Važno nam je bilo ostati složni jer odveć znamo koliko jedni bez drugih ne funkcioniramo te se ne možemo dijeliti na ove ili one. Ostali smo snažni, jasni i glasni te smo sindikalnom borbom veliki uspjeh ostvarili.

Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Foto: Pixabay

Jelena Anđelić
    Preporučite članak: