Large tianjin explosion scene  2

 

Prije nekoliko dana, u kineskoj tvornici pesticida Tianjiayi Chemical Co., blizu grada Yancheng, došlo je do dvije eksplozije koje su odnijele ljudske živote. Prema najnovijim podacima, u eksplozijama je poginulo 78 ljudi, što je u proteklih nekoliko godina najveća zabilježana tvornička nesreća u Kini. Prema njihovim zakonima, nesreće u kojima pogine više od 30 osoba okarakterizirane su kao „izrazito teški“ slučaj.

Prema pisanju China Labour Bulletina lokalne vlasti su bile upoznate sa stanjem u tvornici i činjenicom da se krše sigurnosni protokoli, a uprava tvornice je zbog navedenih, nekoliko puta bila prijavljivana. U medijma se može pročitati da je u industrijskom parku već dolazilo do sličnih nesreća, primjerice 2007. godine kada se također dogodila eksplozija u kojoj je život izgubilo osam osoba, a lokalno stanovništvo kaže da je bilo pitanje vremena kada će se nešto slično ponoviti. U izvještaju kojega je 7. veljače 2018. objavila Državna administracija za sigurnost na radu, navedeno je kako je tvornica i tada bila u prekršaju zbog kršenja sigurnosnih propisa po 13 točaka, između ostalog zbog nedostatka kvalificiranog osoblja, nedostatne sigurnosne obuke, nedostatka jasnog sigurnosnog protokola, loše kontrole kvalitete, curenja u rezervoarima s kemikalijama i zanemarivanja opasnosti od požara.

Nakon velike eksplozije u ilegalnom postrojenju za skladištenje kemikalija u gradu Tianjinu do koje je došlo 12. kolovoza 2015. i u kojoj je život izgubilo 173 ljudi, uključujući i 104 vatrogasca, kineske vlasti obvezale su se bolje regulirati obradu kemikalija i njihovo skladištenje. Međutim, ovakvi slučajevi poput eksplozije u tvornici Tianjiayi Chemical Co. pokazuju da lokalne vlasti, kao i poslodavci, i dalje često ignoriraju sigurnosne propise na štetu radnika što vrlo često rezultira ozbiljnim ozljedama i smrću. Mapa nesreća na radu China Labour Bulletina pokazuje koliko je situacija u Kini ozbiljna – u protekle četiri godine, od 2015. - zabilježeno je ukupno 209 eksplozija u tvornicama, a velik broj industrija karakterizira nedostatna zaštita radnika u čemu prednjači građevinski sektor.


Izvor naslovne fotografije: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tianjin_explosion_scene_(2).jpg
Autorica teksta: 

Matea Grgurinović

Tagovi:

radnička prava    Preporučite članak: