Large for the many not the few

Prema planu britanske Laburističke stranke, velike kompanije bit će primorane prenijeti do 10% dionica svojim radnicima.

Britanska laburistička stranka, koja je pod vodstvom predsjednika stranke Jeremyja Corbyna skrenula sa centrističkih prema lijevim intervencionističkim pozicijama, iznijela je na svojoj godišnjoj konferenciji plan kako povećati ekonomsko blagostanje većeg broja zaposlenih a koje je do sada bilo u rukama nekolicine.

Stranka je najavila plan nacionalizacije ključnih industrija, uključujući i sektor opskrbe vodom, energijom kao i nacionalizaciju željeznica. Ujedno je najavljeno i davanje prava radnicima na trećinu mjesta u glavnim tijelima kompanija.

Stranka je iznijela stav da će svaka kompanija u Velikoj Britaniji koja zapošljava preko 250 radnika biti obvezna uspostaviti fondove u vlasništvu radnika prenoseći na taj način najmanje 1% a najviše 10% dionica u vlasništvo radničkih fondova.

“Vlasništvo radnika nad dionicama kompanije u kojoj rade povećava produktivnost i potiče donošenje dugoročnih odluka”, rekao je na godišnjoj konferenciji John McDonnell, laburistički ministar financija u sjeni.

“Dionice će biti u vlasništvu radnika koji će njima i kolektivno upravljati. Na taj će način radnici kao i ostali vlasnici dionica imati ista prava odlučivanja o poslovnoj politici kompanije a dividenda će radnicima biti isplaćivana neposredno iz fondova.”

Predstavnici stranke iznijeli su primjer Njemačke u kojoj je uobičajeno da radnici sjede u vodećim tijelima kompanije, no lobistička udruga Britanska trgovačka komora kritizirala je plan Laburističke stranke ističući da bi tako nešto obeshrabrilo investitore da ulažu u Britaniji.

“Neka se nitko ne zavarava, laburistički prijedlog će mnoge kompanije zabrinuti jer se istovremeno radi o poreznom grabežu te, na do sada neviđeni način, nastoji promijeniti poslovanje i upravljanje kompanijama”, kazao je direktor trgovačke komore Adam Marshall.

“U vrijeme najveće nesigurnosti u pogledu Brexita, kada bi Laburistička stranka trebala gledati kako podržati poduzetničku klimu, ona najavljuje politike čiji će rezultat biti upravo ono suprotno.”

"Vuk u ovčjem izdanju"

Ovim planom svakom radniku bi moglo biti isplaćeno najviše 500 funti dividende godišnje. Ostatak bi bio prenešen pružateljima javnih usluga u formi “socijalnih dividendi” za koje Laburistička stranka procjenjuje da bi vrijedile 2,1 milijarde funti do kraja njihovog prvog mandata na vlasti.

Stephen Ratcliffe, partner u odvjetničkom društvu Baker McKenzie, ističe da je prijedlog “vuk u ovčjem izdanju”.

“Opća ideja da bi radnici stjecali vlasničke udjelu u svojim firmama je pametno zamaskirano dodatno porezno opterećenje privatnih kompanija, obzirom da bi sve dividende preko 500 funti bile isplaćivane javnom sektoru”, kaže Ratcliffe.

McDonnell je također obećao uložiti veće napore kako bi “manjinu privatnih kompanija” onemogućio u evaziji poreza.

“Laburistička stranka” mobilizirat će male dioničare te povezati razne organizacije od crkve do sindikata i mirovinskih fondova kako bi se izvršio pritisak na kompanije, rekao je McDonnell. Također, od kompanija će se zatražiti da zadovolje “Fair Tax Mark” standard kako bi same pokazale da uredno podmiruju svoje porezne obveze.”

Jasno i glasno upozorenje kompanijama utajivačima poreza je sljedeće: “igra je završena”, kazao je McDonnell.

Izvorno objavljeno na:

https://www.reuters.com/article/us-britain-politics-labour-mcdonnell/uks-labour-plans-to-make-companies-give-shares-to-workers-idUSKCN1M401C 24.09.2018.

Za daljnje čitanje:

  1. https://www.theguardian.com/politics/2018/sep/08/john-mcdonnell-labour-proposal-workers-ownership-funds

  2. https://www.ft.com/content/4cad1c50-bf59-11e8-8d55-54197280d3f7

  3. https://www.theguardian.com/politics/2018/sep/23/labour-private-sector-employee-ownership-plan-john-mcdonnell

  4. https://www.newstatesman.com/politics/economy/2018/09/john-mcdonnells-worker-ownership-funds-could-be-lefts-right-buy

  5. https://www.youtube.com/watch?v=cQ0UVnFM8Ak (od 8,39 nadalje)

  6. https://jacobinmag.com/2018/11/labour-party-inclusive-ownership-funds-corbyn-mcdonnell?fbclid=IwAR1KAjxnO3YrkLncnppcvHagx936hZfVaAiyAyXT_7Rsx1-XlvbRbgXgkPE

Autor teksta: Kylie MacLellan
Odabrao i s engleskog preveo: Johan Hima

Izvor naslovne fotografije: readinglabour

 

Kylie MacLellan


    Preporučite članak: