Large zam

Kao što je dobro poznato, Samsung je jedna od četiri najveće svjetske elektroničke kompanije i najveća južnokorejska kompanija. Samsung Grupa je u Južnoj Koreji također prisutna u sektorima kemijske i teške industrije, građevinskom sektoru i financijskim uslugama (pretežno u uslugama životnog osiguranja i kreditnih kartica), međutim najveći volumen prihoda kompanije ipak otpada na njihove dobro poznate elektroničke proizvode.

Elektroničke kompanije nerijetko bilježe velik broj slučajeva da radnici koji rade u njihovim postrojenjima obolijevaju od bolesti poput leukemije, limfoma i tumora na mozgu. Samsungova poluvodička postrojenja u Južnoj Koreji nažalost ne čine iznimku od ovoga. Yu-mi Hwang je umrla 2007. godine u svojoj 22 godini života od leukemije. Ona je radila u Samsungovom poluvodičkom postrojenju u Giheungu. Sljedeće je godine jedna njezina kolegica također umrla zbog oboljenja od leukemije. Korejski aktivisti su do svibnja 2014. godine zabilježili 243 slučaja da su radnici i radnice iz Samsungovih postrojenja oboljeli od bolesti poput leukemije i tumora na mozgu, od kojih je 92 slučaja završilo sa smrtnim ishodom.

Aktivisti, koji se bore za zdravstvena prava radnika i radnica u ovakvim postrojenjima, nerijetko spominju da su tzv. „čiste sobe“ (prostori koji se pročišćavaju od prašine i drugih čestica koje bi mogle naštetiti poluvodičkim čipovima i drugim visoko-tehnološkim proizvodima) glavni krivci za mnogo veću vjerojatnost za obolijevanje od gore spomenutih bolesti.  Da bi se postigao učinak „čiste sobe“, zrak umjetnim načinima neprestano cirkulira kroz i izvan prostorije. Bijela odijela, također poznata kao „bunny-suits“, ne služe tome da se radnike zaštiti od utjecala kemikalija ili potencijalno štetnih čestica, nego služe ponovno tome da se zaštite osjetljivi visoko-tehnološki proizvodi.  Upravo stalna cirkulacija zraka kroz prostoriju pospješuje da radnici udišu veće količine štetnih čestica.

Nakon godina sudskih tužbi i drugih načina borbe, aktivisti i obitelji oboljelih ostvarili su 2014. godine, možemo reći, „polu-pobjedu“. Predsjednik uprave Samsunga Kwo Oh-hyun javno se ispričao 14. svibnja i obećao novčane kompenzacije obiteljima žrtava, međutim odbio je eksplicitno priznati direktnu povezanost između radnih uvjeta u Samsungovim postrojenjima i veće vjerojatnosti obolijevanja od leukemije, limfoma i tumora na mozgu.

Međutim, u najnovijem nizu događaja Samsung je odbio prihvatiti preporuke medijatorskog tijela za dugoročno popravljanje radnih uvjeta u Samsungovim postrojenjima. Medijatori su predložili da se oformi tijelo vanjskih stručnjaka koje bi trebalo razriješiti sljedeće četiri točke:

1.       Utvrđivanje principa dodjele novčane kompenzacije oboljelim radnicima.

2.       Utvrđivanje principa o odnosu transparentnosti korištenja opasnih kemikalija i čestica te prava na poslovne i industrijske tajne.

3.       Kakav bi i u kolikoj mjeri trebao biti zdravstveni monitoring u Samsungovim postrojenjima (i koliko bi trebalo objaviti javno).

4.       Razvijanje strategije za uvođenje sigurnijih materijala u proizvodnju i strategije za prevenciju budućih bolesti.

Shodno tome, pokrenuta je peticija koja će se slati predsjedniku uprave Samsunga Kwo Oh-hyunu. Tekst peticije možete pronaći ovdje, a peticiju možete potpisati ovdje.

 

 

zv


    Preporučite članak: