Large nermin sharif

 

ITF (International Transport Workers' Federation) izvještava kako je u Libiji izvršen pokušaj atentata na prominentnu libijsku sindikalisticu Nermin Sharif iz libijskog Sindikata lučkih radnika i pomoraca. Dva automobila su pratila Sharif u okolici Benghazija dok se vozila u svom automobilu. Zasad nepoznati počinitelji otvorili su vatru na automobil u kojem se vozila Sharif, što je prouzrokovalo sudar u kojem je Sharif teško nastradala.

ITF se obratio premijeru prijelazne libijske vlade Abdullahu al-Thinniju zahtijevajući da libijska vlada poduzme veće napore kako bi se zaštitila sigurnost sindikalista, sindikalistica i ostalih aktivista u ovoj zemlji. Glavni tajnik ITF-a Steve Cotton dodao je: „Svjedoci smo niza napada na briljantne i predane libijske aktiviste, a vlada se ne može praviti kao da takav niz ne postoji. Ovi su napadi dio kampanje da se utiša demokratska rasprava u ovoj zemlji, kampanje u kojoj su sva sredstva dopuštena“. Niz, kojeg navodi Cotton, označava seriju ubojstava triju poznatih libijskih aktivistica u proteklih 16 mjeseci. Radi se o ubojstvima poznate libijske odvjetnice Salwe Bugaighis zbog njezine borbe za ljudska prava, političarke Farihe al-Berkawi i aktivistice za ljudska prava Intissar al-Hasaari. Potrebno je dodati kako je ovo već drugi pokušaj atentata na Nermin Sharif. Ona se trenutačno nalazi na liječničkoj njezi u bolnici – kako navodi ITF.

Donosimo vam intervju s Nermin Sharif s kraja 2014. godine u kojem Sharif govori o stanju sindikata u Libiji i libijskom društvu općenito.

 

Izvor naslovne fotografije: ITF Congress 2014
Vijest napisao:

Zoran Veselinović
    Preporučite članak: