Large zam

Guardian je početkom rujna izvještavao kako su specijalne jedinice policije izvršile val racija prostorija turskih medija i privođenja novinara koji su kritizirali Erdoğana i tursku vladu. Taj val je uključivao i privođenje dvoje britanskih reportera koji su izvještavali za Vice News iz jugoistočnog dijela Turske, odnosno iz kriznog žarišta sukoba PKK i turske središnje vlasti. Optužbe protiv medija sklonih opoziciji ili stranih izvjestitelja svode se na „terorističko djelovanje“, a to uključuje široku lepezu optužbi od financijskog ili propagandnog potpomaganja kurdskoj stranci PKK, koju turska središnja vlast proglašava terorističkom organizacijom, preko djelovanja u dosluhu s tzv. Islamskom državom, što je bila optužba u slučaju novinara Vice-a, ili sve do optužbi za korupciju ili terorizam zbog političke bliskosti Erdoğanovim nekadašnjim konzervativnim saveznicima.

 

Ranije ove godine Erdoğan je prijetio glavnom uredniku Cumhuriyeta zbog videa objavljenog na internetskoj stranici lista u kojem su navodno prikazane turske tajne službe kako potpomažu slanje oružja u Siriju. Cumhuriyet smatra kako je ovo očiti napad na slobodu govora i medijska prava u Turskoj. Može se dodati da je to samo jedan od događaja u nizu sličnih pokušaja Erdoğana i njegove stranke AKP kojima se nastoje ugušiti opozicijski glasovi i nepristrano propitivanje rada vlade.

 

Shodno izvještajima i pokazateljima svjesnog i planskog iskorištavanja moći državnog aparata u svrhu gušenja nezavisnog, slobodnog i kritičkog novinarstva, prosvjedovala su i međunarodna udruženja novinara. Tako su IFJ/EFJ (International and European Federations of Journalists), zajedno s udruženjima sindikata ITUC-om (International Trade Union Confederation) i ETUC-om (European Trade Union Confederation), poslali otvoreno pismo Recepu Tayyipu Erdoğanu i turskoj vladi u nadi skretanja pozornosti međunarodne javnosti na ozbiljna kršenja novinarskih sloboda turskih kolega i stranih novinara u Turskoj.

 

Prenosimo vam tekst otvorenog pisma:

Poštovani,

mi, potpisani predstavnici IFJ/EFJ-a (International and European Federations of Journalists), ITUC-a (International Trade Union Confederation) i ETUC-a (European Trade Union Confederation), pišemo kako bismo izrazili našu duboku zabrinutost zbog rapidnog pogoršanja klime za turske novinare u posljednjih nekoliko mjeseci.

Novinari su podvrgnuti neviđenom pritisku u vremenu od izbora bez jasnog pobjednika u lipnju i izbijanja sukoba s PKK-om u jugoistočnom dijelu zemlje.

U posljednjim tjednima novinari i mediji su pod stalnim napadima od strane vlade i njezinih pristalica. Razuzdane rulje napale su dva puta dnevni list Hurriyet, a blokirane su i brojne internetske stranice, uključujući i novinsku agenciju DIHA-u koju je Turska telekomunikacijska agencija (TIB) ovog ljeta blokirala više od dvadeset puta bez ikakvog oblika sudskog procesa.

Strani novinari su deportirani, a mnogi drugi suočavaju se s represijom zbog 'uvrede' političkih vođa ili zbog 'podržavanja terorizma' pri izvještavanju o sukobu. U međuvremenu, vlada je praktički pokušala nametnuti ukidanje dotoka vijesti iz jugoistočnog dijela zemlje u vremenu kada je nezavisno novinarstvo važnije nego ikada kako bi pomoglo pri ostvarivanju mirnog okončanja nasilja.

Mediji u takvim uvjetima ne mogu funkcionirati na način kojim bi trebali u demokraciji, a to ozbiljno šteti pravednosti i kvaliteti trenutačnog izbornog procesa koji bi se trebao okončati 1. studenog.

Želimo Vas podsjetiti da je osnovna uloga novinarstva u demokraciji pozivanje vlasti na odgovornost stalnim i nezavisnim izazivanjem na polaganje računa o svome radu i postignućima. Vlast koja odgovara neprijateljstvom, javnim prozivanjem i represijom jest vlast koja je priznala nesposobnost osvajanja podrške javnosti putem legitimnosti svoje politike i postignućima tijekom svoga mandata.

Podržavamo poziv Mreže solidarnosti protiv cenzure (Solidarity Network Against Censorship) prema svim profesionalnim udruženjima i radničkim organizacijama koja se zalažu za slobodu medija da zauzmu stav protiv cenzure.

Pozivamo Vas i vašu vladu da poduzmete nužne korake kako biste osigurali poštene izbore tako što ćete odmah prekinuti restrikcije i represiju medija i prestati javno napadati novinare koji propituju ili kritiziraju postignuća vlade.

Vjerujemo da ćete nakon 1. studenog surađivati s budućom vladom pri uvođenju niza hitnih reformi kako bi se osigurali uvjeti oporavka turskih medija u stanje djelotvorne profesije koja je nezavisna, pluralistička i koja služi interesu javnosti.

S poštovanjem,

Jim Boumelha, predsjednik IFJ-a

Mogens Blicher Bjerregaard, predsjednik EFJ-a

Sharan Burrow, glavna tajnica ITUC-a

Bernadette Ségol, glavna tajnica ETUC-a

 

zv


    Preporučite članak: