Large 48283339 2363842963637151 1991356823671668736 o

Prosvjetni radnici okupljeni u sindikat Ujedinjenih učitelja Los Angelesa (United Teachers of Los Angeles, UTLA), zahtijevaju više ulaganja u javni školski sustav kako bi se omogućio rad u manjim razredima, zapošljavanje više medicinskih sestara, savjetnika i knjižničara, kao i veća podrška za posebne oblike obrazovanja, rano obrazovanje, dvojezično obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Prosvjetni radnici u Los Angelesu pripremaju se za masovni štrajk 10. siječnja(1), zahtijevajući odgovore na pritužbe koje iznose preko godinu dana. Na štrajk je pozvao sindikat Ujedinjenih učitelja Los Angelesa (UTLA). Sindikat je kao jedan od razloga za štrajk naveo neuspjeh 20 mjeseci pregovora s institucijom nadležnom za upravljanje školskim sustavom, Unified School District (LAUSD) u Los Angelesu. LAUSD je najveća javna školska mreža u Kaliforniji i druga po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama.

UTLA je u priopćenju zatražio da LAUSD adresira činjenicu da sustav čarter škola(2) svake godine povuče 600 milijuna USD javnih sredstava, čime se bitno oštećuje kvaliteta javnog sustava obrazovanja, te da odmah uloži 1,9 milijardi USD u javni sustav kako bi se omogućio rad u manjim razredima i zapošljavanje više medicinskih sestara, savjetnika i knjižničara. Također je pozvao LAUSD da u većoj mjeri podrži posebne oblike obrazovanja, rano obrazovanje, dvojezično obrazovanje i obrazovanje odraslih. Na listi zahtjeva našli su se i reforma sustava testiranja učenika, kao i osnaživanje roditelja i nastavnika za rad u lokalnim školskim vijećima.

UTLA je drugi po veličini učiteljski sindikat u zemlji, koji predstavlja više od 35 tisuća prosvjetnih radnika, stručnjaka za zdravlje i socijalnu podršku zaposlenih u LAUSD-u i u čarter školama. Predsjednik UTLA-e Alex Caputo-Pearl izjavio je kako je "za pregovaračkim stolom UTLA nastojao poboljšati iskustvo obrazovanja za 600 tisuća učenika u okrugu, što su podržali i roditelji i zajednica."

“Zavlačeći nas u pregovorima u lošoj vjeri kroz 20 mjeseci i odbivši ulaganja u naše škole, LAUSD je pokazao nepoštovanje prema našim učenicima i prema nama samima. Iscrpili smo sve mogućnosti osim štrajka”, dodao je.

UTLA je predstavio neovisni izvještaj koji je pokazao da “Unified Los Angeles na raspolaganju ima gotovo 2 milijarde dolara koje bi odmah mogle poboljšati živote naših učenika. Svi učenici zaslužuju medicinsku sestru, savjetnika i knjižničara; rad u manjim razredima; više mogućnosti za obrazovanje na području umjetnosti, glazbe i etničkih studija; i potpuno financiranje ranog obrazovanja, obrazovanja odraslih, dvojezičnog obrazovanja i posebnih obrazovnih programa.“

Prema novinskim izvješćima, UTLA je 6. siječnja 2019. na sudu pokrenuo postupak kako bi spriječio opetovane pokušaje ravnatelja LAUSD-a Austina Beutnera da se štrajk sudski zabrani na temelju lažne tvrdnje da UTLA nije dovoljno rano obavijestio instituciju o namjeri stupanja u štrajk.

Prije objave štrajka 15. prosinca 2018, oko 40.000 učitelja sudjelovalo je na masovnom skupu u centru grada pod zastavom UTLA-e. Valja se prisjetiti i da je prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama održan val štrajkova prosvjetnih radnika sa sličnim zahtjevima.

 

 

(1) Štrajk je odgođen za 14.1.2019.

(2) U SAD-u, čarter škola je obrazovna ustanova koju utemeljuju pojedinci (npr. roditelji) i koja ima definirane kriterije za upis (npr. izvrsnost), ali se njen rad financira javnim sredstvima.

 

 

Izvor naslovne fotografije: UTLA/Facebook
Prijevod: Ana Vračar
Autor teksta: 

Muhammed Shabeer
    Preporučite članak: