Large zam

 

Njemački predškolski odgajatelji i odgajateljice, socijalni radnici i radnice okupljeni u sindikatu Ver.di započeli su u veljači ove godine proces kolektivnog pregovaranja, no Ver.di je zbog posvemašnje nespremnosti poslodavaca na kompromise prekinuo kolektivno pregovaranja, a potom započeo proces štrajkova upozorenja i  daljnjih razgovora koji su svi nažalost završili neuspješno. Ovakav je niz događaja rezultirao time da je Ver.di organizirao glasovanje svojih članova o eventualnom vremenski neograničenom štrajku. Rezultat glasovanja glasio je naposljetku tako da se 96 posto članova opredijelilo za vremenski neograničeni štrajk. Članovi Ver.di-ja su se posljedično nalazili preko mjesec dana u štrajku.

U međuvremenu je pokrenut proces mirenja odnosno medijacije. Za medijatore su određeni Georg Milbradt iz njemačke stranke CDU i bivši predsjednik vlade njemačke savezne države Saske, a kao drugi medijator određen je bivši gradonačelnik Hannovera i član njemačke političke stranke SPD Herbert Schmalstieg. Oni su krajem lipnja izašli sa svojim prijedlozima. Međutim, sindikati nikako nisu bili zadovoljni konačnim sugestijama medijatora, tako da su organizirali ponovno interno glasovanje među svojim članstvom. Sindikat je ovaj puta svoje članove upitao treba li sindikat prihvatiti ove prijedloge ili ne.

Osmog kolovoza pristigli su rezultati glasovanja. Rezultate je predstavio predsjednik sindikata Ver.di Frank Bsirske. Rezultati su takvi da je 69,13 posto članova glasalo za odbijanje prijedloga medijatora. Bsirske je rekao da je volja članova jasna, da su pregovori propali i da se mogu očekivati novi štrajkovi.

Sindikati su najavili da će danas, utorak 11.8., razmotriti mogućnosti daljnjih akcija. Poslodavci su odaslali iznimno negativne reakcije na odluku članova Ver.di-ja, dok su političari uglavnom iskazivali svoje žaljenje i pozivali na ostvarivanje kompromisa – kako izvještava Spiegel.


Vijest napisao:

Zoran Veselinović
    Preporučite članak: