Large zam

 

Podsjetimo se teksta Ladislava Tomičića iz 2014. godine objavljenog na Lupigi pod naslovom „Što je sa srpskim i bh odmaralištima u Hrvatskoj“. U tekstu Tomičić kaže: „U radničkim odmaralištima u Hrvatskoj 1975. godine zabilježeno je 4,92 milijuna noćenja. Godine 1985. u njima je ostvareno 6,19 milijuna noćenja. Posljednji podaci o noćenjima u radničkim odmaralištima tiču se 2005. godine, kad je zabilježeno 552.000 noćenja. Radničkih odmarališta danas više nema. Država ih je naprosto ukinula. Ostale su ruševine ili su na njihovom mjestu napravljeni hoteli i ljetne rezidencije novopečenih poduzetnika. Ostali su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi sa susjednim zemljama te, na koncu, sjećanje na brojna radnička prava, koja su podrazumijevala i pravo radnika na jeftin i dostojanstven odmor. Duž cijele hrvatske obale, od Cavtata na krajnjem jugu do Poreča na sjeveru, nalaze se radnička odmarališta, među kojima i mnoga koja su nekoć pripadala poduzećima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Priličan broj tih odmarališta danas su zapuštene, u korov zarasle ruine, koje njihovi prvotni vlasnici još uvijek potražuju. Određen broj odmarališta srbijanskih i bosanskohercegovačkih poduzeća, pak, dospio je u ruke privatnika, koji su ih preuredili ili ih tek namjeravaju preurediti u privatne ljetnikovce ili hotele.“ Kada govorimo o odmaralištima koja su nekoć pripadala poduzećima iz BiH, autor navodi: „Agencija za privatizaciju Federacije BiH raspolaže podacima prema kojima u zemljama u susjedstvu posjeduje 294 objekta, a 70 posto tih objekata nalazi se u Hrvatskoj. Riječ je, tvrde u spomenutoj ustanovi, o "elitnim odmaralištima, hotelima, vilama i ostalim nekretninama čija se tržišna vrijednost procjenjuje na blizu milijardu maraka".

Ovo je bio svojevrsni uvod kako bismo vam predstavili radio dokumentarac Kuda na odmor autora Harisa Sahačića iz sarajevskog Udruženja za umjetnost i kulturu Crvena emitiranog 22. srpnja na valovima Studentskog eFM radija o odmaralištima bosanskohercegovačkih poduzeća i sindikalnim odmaralištima razasutim po cijelom teritoriju nekadašnje Jugoslavije.

O samom dokumentarcu autor kaže sljedeće: "Serijal 'Kuda na odmor (Prvomajski radio uranak)' je radiofonijski potsjetnik na danas napuštena i devastirana radnička odmarališta radnih ljudi i građana Bosne i Hercegovine. Serijal nudi jedan taksativan uvid u lokacije i u smještajne kapacitete radničkih odmarališta na Jadranskom primorju (Crna Gora, Hrvatska i BIH). 50 odmarališta koja su predstavljena pripadaju 'radnim organizacijama' iz Bosne i Hercegovine. Ovaj radio 'informans' kao format estetski graniči sa radio reportažom, intervjuom i radio performansom. Sugovornici koji su ujedno i suradnici na projektu su veterani radničkog pokreta BiH, Dr. Ramo Atajić i Bejto Kačar. Priča o radničkim odmaralištima predstavljena na ovaj način samo je početak istraživanja koje će biti poduzeto u budućnosti ukoliko naravno entuzijazam autora ne popusti i dakako ukoliko se nađu pare."
Vijest napisao:

Zoran Veselinović
    Preporučite članak: