Large osobni asistenti zajedno

Inicijativa “Osobni asistenti zajedno” koja u posljednjih godinu dana radi na okupljanju osobnih asistenata osobama s invaliditetom, organizira 6.7. u 11h, u Hotelu Dubrovnik okrugli stol na temu položaja radnika i korisnika sustava osobne asistencije. Sustav je i dalje na razini pilot projekta koji je započeo 2006. godine – plaće asistenata iznose 2000 kn za pola radnog vremena i nisu se mijenjale do danas. Više informacija pročitajte u priopćenju inicijative:


“Osobna asistencija potrebna je korisnicima jer im olakšava i malo uljepšava život. Pomaže i nama koji smo se u tom poslu našli i zavoljeli ga”, riječi su jedne asistentice. Osobni asistenti desna su ruka osobama s invaliditetom, jer potiču njihovu samostalnost i smanjuju ovisnost o obitelji i prijateljima, pomažući im oko svakodnevnih životnih aktivnosti i sudjelujući zajedno s njima u društvenim aktivnostima.

Međutim, sustav osobne asistencije i dalje je na razini pilot projekta koji je započeo 2006. – plaće asistenata iznose 2000 kn za pola radnog vremena i nisu se mijenjale do danas; većina njih radi na određeno, što im donosi stalnu nesigurnost; zanimanje nije prepoznato i uređeno Zakonom.

Udruge osoba s invaliditetom također se nalaze u nezavidnoj situaciji: nemaju dovoljnu podršku sustava, a financije su ograničene i ovise o projektima, što otežava kontinuitet u organiziranju usluge. Zbog toga je velik dio populacije osoba s invaliditetom ostavljen bez podrške ili primoran na smještaj u institucijama.

Sudionici okruglog stola, predstavnici javnih institucija, udruga, korisnici i sami asistenti, dat će pregled najvećih problema unutar sustava, svatko iz svog ugla. Dotaknut ćemo se i važnosti edukacije svih dionika sustava te kako bi ona trebala izgledati. U drugom dijelu okruglog stola raspravljat ćemo o mogućim načinima rješavanja tih problema, a trenutno se nude dvije opcije: kroz Zakon o osobnoj asistenciji čija izrada je u tijeku i kroz sindikalno organiziranje osobnih asistenata. Također ćemo otvoriti prostor za pitanja iz publike.

Okrugli stol možete pratiti i putem Youtube streama na linku: https://youtu.be/VW0OJ7uqnSo, a ako želite sudjelovati možete se uključiti putem Zoom linka: https://zoom.us/j/99493790846?pwd=S3hia2xWVjl4QW9PZkhkRGdSc0lCdz09

Meeting ID: 994 9379 0846
Passcode: 129962

SUDIONICI:
Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom
Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH)
Marijana Šijan, koordinatorica projekata u Društvu multiple skleroze Požeško-slavonske županije
Davor Komar, korisnik osobne asistencije, dugogodišnji voditelj programa osobne asistencije
Hrvoje Ćurlin, osobni asistent
predstavnik/ca Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (čekamo potvrdu sudjelovanja)

MODERATOR: Nikola Ptić, član organizacijskog tima inicijative Osobni asistenti zajedno

Link na facebook event: https://www.facebook.com/events/3032732566971685

Okrugli stol organizira inicijativa “Osobni asistenti zajedno” u suradnji s udrugom Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju i Regionalnim industrijskim sindikatom, uz potporu globalne sindikalne središnjice UNI Global Union."

Inicijativa "Osobni asistenti zajedno"
    Preporučite članak: