Large celik

U SAD-u, za razliku od većine drugih zemalja, Dan rada nije 1. maja, nego je kao državni praznik određen na svaki prvi ponedjeljak u rujnu. To znači da je Dan rada ove godine padao na 7. rujna. Povodom američkog Dana rada nastavljamo s temama iz SAD-a. Danas se bavimo onim što se u SAD-u naziva Workers' Comp odnosno Workers' Compensation Insurance, tj. sistem zdravstvenog osiguranja za slučajeve ozljeda na radu.

Američki mediji NPR i ProPublica proveli su istraživanje o trendovima Workers' Comp zakonodavstva, a rezultati njihovog istraživanja pokazuju jasan trend u zadnjih deset godina da se troškovi zdravstvenih usluga i kompenzacija za nemogućnost rada ili normalnog rada nastalih ozljedama na radu sustavno prebacuju s poslodavaca i osiguravajućih firmi na radnike i američke građane.

Jedan od ključnih problema sastoji se u tome što ne postoje jedinstvene norme u čitavom SAD-u za kompenzacije zbog ozljeda na radu, nego se norme definiraju na razini pojedinačnih saveznih država. To znači da kompenzacija zbog ozljede na radu može znatno varirati ovisno o tome u kojoj se saveznoj državi radnik ozlijedio.   

 

Nadalje, izmjene zakona u mnogim saveznim državama omogućili su poslodavcima i osiguravajućim firmama da dovode u pitanje inicijalne procjene liječnika. To znači da kompanije imaju pravo zatražiti procjene treće strane, tj. nezavisnog i anonimnog liječnika, o pravoj prirodi ozljeda. Međutim, velika većina nezavisnih i anonimnih liječnika procjenjuje u korist poslodavaca i osiguravajućih kuća, odnosno zaključuju kako mnoge ozljede radnika nisu prouzrokovane radnim uvjetima ili nisu posljedica nesreća na radu.

 

 

Izvor naslovne fotografije: Wikicommons/Třinecké železárny/Darwinek

zv 


    Preporučite članak: