Large seal prosvjed

 

Radnici luke u Setúbalu (Portugal) najavili su industrijske akcije zbog kršenja odredaba kolektivnog ugovora. Naime, turski lučki operater Yılport Holding Inc. zaposlio je radnika koji nije član aktivne radničke grupe koja djeluje u Setúbalu, iako kolektivni ugovor to brani.

Sindikat lučkih radnika i logistike (SEAL) upozorio je kako ovaj potez Yılport Holdinga predstavlja jasno kršenje sporazuma sa sindikatom i da ugrožava mukom stečeni socijalni mir u Setúbalu. Naime, proces potpisivanja kolektivnog ugovora između SEAL-a i lučke uprave uspješno je okončan zahvaljujući intervenciji vlade.

Portal Esquerda.net u maju ove godine izvijestio je da su lučki radnici na plenumu prihvatili ponuđenu verziju ugovora, koja je omogućila povišicu za otprilike 200 radnika ove luke te usklađivanje plaće sa stopom inflacije na godišnjoj bazi. Zahvaljujući istom kolektivnom ugovoru, zaposleno je 56 radnika u luci te je otvorena mogućnost svakodnevnog angažmana za otprilike 80 radnika koji nisu zaposleni direktno u luci.

Zbog nedavnog kršenja ugovora od strane koncesionara, sindikat je uputio ultimatum njemu i lučkoj upravi, tražeći da se zapošljavanje radnika izvan grupe pokrivene kolektivnim ugovorom revidira. Na plenumu radnika kojeg je SEAL organizirao 28. oktobra većina radnika podržala je upozorenje pred štrajk za sve kompanije u sklopu Yılport grupe.


Izvor naslovne fotografije: SEAL
Tekst prevela:

Ana Vračar


    Preporučite članak: