Large radnik

Smrt još jednog radnika u tech industriji u Kini pokazala je da pokušaji regulacije prekovremenog rada ne idu najbolje.

 

Prošli tjedan 28-godišnji radnik u tech firmi ByteDance proglašen je mrtvim nakon što se početkom tjedna srušio u svom uredu. To je već treći slučaj sumnje na smrtni slučaj od iscrpljenosti od rada u Kini i to samo u veljači ove godine.

Radnik, koji je naveden samo pod prezimenom Wu, srušio se u teretani u uredu u Pekingu nakon čega je odveden na hitnu. Njegova žena kazala je da je Wu često radio prekovremeno.

Drugi slučaj odnosi se na 26-godišnjeg dizajnera Zhaoa koji je radio u arhitektonskom birou i čije je tijelo nađeno u njegovom stanu 15. veljače nakon što je radio prekovremeno tijekom praznika za Kinesku novu godinu, piše China Labour Bulletin.

Objave na društvenim mrežama i intervjui s Zhaovim kolegama otkrivaju da je Zhao vjerojatno umro od previše rada. Međutim, firma za koju je radio odbija insinuacije o povezanosti njegova posla, tj. prekovremenog rada i njegove smrti. Bivši Zhaovi kolege kazali su da je službeno vrijeme navedenog arhitektonskog ureda bilo od 9 ujutro do 6 popodne, međutim da je smatrano da osoba s posla odlazi "rano" ako odlazi prije 10 sati navečer.

Treći slučaj je onaj 25-godišnjeg moderatora sadržaja na društvenoj platformi Bilibili koji je 4. veljače u svom uredu u Wuhanu umro od moždanog krvarenja. Njegovi su kolege kazali da je i on tijekom Kineske nove godine radio prekovremeno, što firma niječe. Na brojne kritike na društvenim mrežama iz Bilibilija su odgovorili da će zaposliti još 1.000 dodatnih moderatora sadržaja.

Smrt od prekovremenog rada desetljećima je veliki problem u Kini. CLB prenosi da kineski mediji procjenjuju da u Kini svake godine od prekovremenog rada umre između 600.000 i milijun (pa čak i više) radnika. Međutim, unatoč ovim brojkama vladajući nisu učinili ništa da se sustav promijeni. Smjernice koje su u kolovozu 2021. objavili Vrhovni narodni sud i Ministarstvo ljudskih resursa i socijalnog osiguranja navode da radno vrijeme ”996” nije u skladu s kineskim Zakonom o radu, ali to nije nikakva novost, piše CLB, te dodaje da se smjernice ZOR-a ne primjenjuju.

Na Radničkim pravima već smo pisali o uvjetima prekovremenog rada u Kini i veliki zahtjevima poslodavaca. “996” predstavlja (neslužbeno) radno vrijeme koje u Kini od svojih zaposlenika počinje zahtijevati sve veći broj firmi i poduzeća, a označava radno vrijeme od 9 ujutro do 9 navečer, 6 dana u tjednu. Nije rijetkost da šefovi radnicima šalju zadatke navečer, tijekom cijelog dana, vikendima, a često se očekuje ne samo dostupnost, već i odlaženje na zajedničke večere, predstave, team building i slično.

Kako piše CLB, vladajući već dugo znaju da broj prekovremenih sati u Kini strelovito raste. Sudeći prema kineskom Državnom zavodu za statistiku, prosječni broj odrađeni tjednih sati najviši je u protekla dva desetljeća. U prosincu prošle godine radnici su u prosjeku radili 48,6 sati tjedno, što je za 8,6 sati (više od jednog radnog dana!) duže od standardnog 40-satnog radnog tjedna.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg - Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Izvor naslovne fotografije: Pxhere, Radnička prava
Vijest napisala:

Matea Grgurinović

Tagovi:

radnička prava    Preporučite članak: