Large dsc04156

Jučer je u Zagrebu predstavljen projekt ''Unapređenje socijalnog dijaloga kroz razvoj stručnih i kadrovskih kapaciteta regionalnih sindikata i organizacija civilnog društva'' kojeg provodi Regionalni industrijski sindikat, u partnerstvu s udrugom Centar za razvoj radničke participacije i sindikatom Nova Solidarnost.

 

Kako je istaknuo Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata, projekt je za RIS važan zbog mogućnosti organiziranja sindikalne edukacije za članove i članice uključenih i partnerskih sindikata, na kojima im se pružaju znanja i vještine iz područja sindikalnog organiziranja, radnog zakonodavstva, zaštite na radu, javnog i medijskog nastupanja. Edukacijama se također podiže svijest o važnosti razumijevanja pozicije žena unutar sindikata i na radnom mjestu, te njihovog snažnijeg uključivanja u sindikalni aktivizam, odnosa kapitala i rada te posljedičnih trendova na tržištu rada, kao i nužnosti društvenog djelovanja sindikata, prvenstveno kroz povezivanje i suradnju s udrugama civilnog društva te progresivnim društvenim inicijativama na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Stručni suradnik na projektu Velimir Gašparac predstavio je dio projekta u sklopu kojeg se u suradnji s udrugom Centar za razvoj radničke participacije organizira ciklus od šest radionica o socijalnom dijalogu, namijenjenih članicama i članovima udruga civilnog društva. Kako je istaknuo, cilj radionica je da budu pilot program koji će se u budućnosti izvoditi i za članice i članove sindikata i sindikalne aktiviste/kinje. Radionice se temelje na pružanju osnovnih uvida u problematiku odnosa kapitala i rada, koji je, osim kroz aktualnu prizmu socijalnog dijaloga ravnopravnih partnera, nužno razumjeti i u njegovim klasnim relacijama i antagonizmima, pa će se tako na radionicama obraditi niz tema, od početnog definiranja pojmova kapitala i rada te njihove strukturne suprotstavljenosti, preko povijesti razvoja radničkog pokreta, države blagostanja i perioda neoliberalizma, do stanja u radničkom i sindikalnom pokretu u Hrvatskoj u proteklih tridesetak godina.

Govornici su predstavili i ostale aktivnosti projekta, koje se sastoje od sindikalnih škola i sindikalnih radionica za članove/ice RIS-a i Nove Solidarnosti te međunarodne sindikalne konferencije, na kojoj će u ožujku ove godine članovi/ice i aktivisti/kinje sindikata iz Hrvatske razmijeniti sindikalna iskustva s kolegama iz Albanije, Rumunjske i Slovenije.

Ukupan iznos projekta iznosi 599.485,52 kuna te je u cijelosti financiran od Europske unije kroz Europski socijalni fond, putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.


Autor naslovne fotografije: Filip Peruzović
Vijest napisao:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: