Large zam

Belgijska vlada trenutno razrađuje zakonski prijedlog kojim nastoji promijeniti okvir legalno dopuštenog radnog vremena. Među najznačajnijim izmjenama izdvaja se prijedlog belgijskog ministra rada Krisa Peetersa kojim bi se tjedno izračunavanje radnog vremena zamijenilo godišnjim računanjem. Osnovna ideja belgijskog ministarstva sastoji se u pokušaju povećanja osnovne tjedne satnice s 38 sati na mogućnost da pojedini tjedni imaju maksimalnih 45 sati, ali, kako tvrdi Peeters, samo ako ukupna godišnja satnica u tjednom prosjeku ne prelazi 38 sati. To znači da će belgijski poslodavci, u slučaju da najavljene promjene budu usvojene, moći inzistirati od svojih radnika radni tjedan u kojem bi radili 9 sati na dan, samo ako bi svojim radnicima ovo vrijeme kompenzirali u drugim tjednima s manjim radnim vremenom.

Belgijska vlada ove zakonske izmjene opravdava pomoću dva ključna pojma koje nastoji implementirati unutar javne diskusije: ritam i ravnoteža. Naime, vlada Belgije tvrdi kako će ova reforma poslodavcima omogućiti olakšanu kontrolu radnog ritma u intenzivnijim periodima poslovne godine, dok će radnici profitirati boljom ravnotežom između svog poslovnog i privatnog života.

Međutim, prijedlog je naišao na otpor belgijskih sindikata koji tvrde da najavljene zakonske izmjene idu na korist jedino poslodavcima jer će im omogućiti pojednostavljeno povećanje satnice u radno intenzivnijim periodima radne godine, dok će jednako tako olakšati mogućnosti da poslodavci u periodima smanjene potražnje jednostrano smanjuju satnicu. Sindikati dodaju da je belgijska vlada odlučila provoditi ove izmjene bez pravog socijalnog dijaloga. 


zv 


    Preporučite članak: