Large chanel korea foto korea times

Radnice i radnici u New Yorku glasali su za osnivanje prvog Starbucksovog sindikata u SAD-u. U Južnoj Koreji prosvjeduju radnice kozmetičkih trgovina - članice sindikata Chanel Korea traže da im francuski luksuzni brend isplati zaostale plaće i uloži napore da spriječi seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u prosincu.

 

Tisuće radnica u sektoru brige za djecu prosvjedovalo je ovoga mjeseca u indijskoj državi Odisha zbog neispunjenja zahtjeva za povećanjem plaća i priznavanjem njihova rada kao rada javnih službenica. Udruga radnica All Odisha Anganwadi optužila je vladu da nije ispunila svoja obećanja o većim plaćama i mirovinama, dodatnim zapošljavanjem, kao i korištenju godišnjeg odmora. Radnice žele povećanje plaće na 21.000 rupija (278 USD) mjesečno i minimalnu plaću od 10.500 rupija za pomoćnice.

U Indiji su prosvjedovali i vozači autobusa koji su u Punjabu ponovno štrajkali u borbi za ugovore na neodređeno. Radnici iz 27 depoa Punjab Roadways zahtijevali su od državne vlade da poštuje sporazum postignut sa sindikatom u rujnu. Ovoga su mjeseca u Indiji zabilježeni i važni štrajkovi u drugim sektorima, o čemu više možete čitati ovdje.

U Južnoj su Koreji prosvjedovale radnice kozmetičkih trgovina. Članice sindikata Chanel Korea održale su konferenciju za novinare i prosvjedovale ispred ureda tvrtke Chanel u Jung-guu, u središtu Seula. Poručile su kako im francuski luksuzni brend mora odmah isplatiti zaostale plaće, kao i uložiti napore da spriječi seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Sindikat, koji uključuje radnice i radnike iz 85 butika, tvrdi i da im regresi nisu isplaćeni dvije godine.

U Melbourneu se nastavio štrajk radnika u proizvodnji ambalaže. Više od 100 radnika iz pogona za proizvodnju ambalaže tvrtke Graphic Packaging International (GPI) u štrajku je od kraja studenog. Članovi Australskog sindikata proizvodnih radnika (AMWU) traže bolje radne uvjete i povećanje plaća. Radnici su odbili posljednju ponudu tvrtke za povećanje od samo 0,45 dolara po satu, uz njihovu trenutnu nisku satnicu od 22,46 dolara.

Unatoč prijetnjama, nastavio se i najveći trenutni štrajk u SAD-u na Sveučilištu Columbia u New Yorku. S obzirom na to da školarina na tom sveučilištu košta 60.000 dolara godišnje, samo je pitanje vremena kada će uznemireni studenti i njihove obitelji početi vršiti pritisak na sveučilište da se svi vrate na posao. Sveučilište je radnicima poslalo e-mail u kojem im je prijetilo trajnom zamjenom ako se ne vrate na posao do 10. prosinca. Više od tri tisuće studenata zaposlenih na sveučilištu, uglavnom na privremenim predavačkim, asistentskim i istraživačkim pozicijama, štrajkajući traži bolje radne uvjete i pokrivenost zdravstvenom zaštitom.

Iz SAD-a u prosincu dolazi još jedna važna vijest, a ta je da su radnice i radnici u New Yorku glasali za osnivanje prvog Starbucksovog sindikata u SAD-u. Radnici u Elmwood Avenue Starbucks dućanu u Buffalu u New Yorku glasali su 19 naspram 8 za sindikalno organiziranje. To je prva od 8.900 ispostava lanca Starbucks u SAD-u koja je sindikalizirana.

U Kini su ovoga mjeseca štrajkali dostavljači, građevinski radnici, ali i radnice iz obrazovnog i medijskog sektora. Detalje o štrajkovima možete pogledati na mapi koju redovno ažurira China Labour Bulletin.

U Turskoj je prosvjedovala Revolucionarna konfederacija sindikata (DISK) pod sloganom „Istanbul podiže glas: Dosta! Želimo živjeti“. Skupu je prisustvovalo više tisuća građanki i građana, pripadnika političkih stranaka i organizacija civilnog društva. Osim Istanbula prosvjednici su se okupili i u glavnom gradu Ankari, gdje je na snazi zabrana javnog okupljanja. Kako javlja portal Tagesschau, a prenosi Mašina, policija je uhitila najmanje 90 studenata i studentica koji usprkos zabrani od ljeta organiziraju prosvjede protiv rastućih troškova života, za radničko dostojanstvo i priuštivo stanovanje.


Naslovna fotografija: Radnice Chanela u Seoulu, izvor: Korea Times
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: