Large naslovna digest

Učitelji i učiteljice u Maroku štrajkaju u znak solidarnosti s kolegama kojima se trenutno sudi zato što su se mobilizirali i organizirali za bolje radne uvjete. Dostavljači hrane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima štrajkaju unatoč tome što su štrajkovi i djelovanje sindikata u toj zemlji zabranjeni. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u svibnju.

 

Dostavljači hrane koji rade za tvrtku Talabat u Ujedinjenim Arapskim Emiratima stupili su ovoga mjeseca u štrajk tražeći veće plaće i bolje uvjete rada, što je rijedak primjer takve radničke akcije u toj zaljevskoj zemlji. Štrajk je uslijedio nakon nedavnog sličnog poteza radnika Deliverooa, koji su štrajkom prisilili Deliveroo da obustavi planove za smanjenje plaća u UAE-u. Dostavljači koji rade za Talabat odbijali su isporučiti narudžbe u Dubaiju, financijskom centru Emirata i regionalnom trgovačkom i turističkom središtu.

Grupa dostavljača rekla je Reutersu da ih je štrajk koji su organizirali dostavljači Deliverooa potaknuo da se organiziraju i traže bolje radne uvjete. Taj je štrajk, koji je ozbiljno poremetio usluge Deliverooa, natjerao britansku tvrtku da ispuni zahtjeve vozača da ne nastavljaju s planovima za smanjenje plaća. Treba reći i kako su u UAE-u zabranjeni javni prosvjedi, štrajkovi, kao i djelovanje sindikata, pa su ove radničke akcije posebno inspirativne i značajne.

U Šri Lanci se nastavljaju prosvjedi zbog rasta cijena hrane i akutne nestašice goriva, kao i različite radničke akcije diljem zemlje. Pokret za narodno zdravlje (PHM) osudio je ovoga mjeseca napade na privremene zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike ispred službene rezidencije bivšeg premijera Mahinde Rajapakse i predsjedničkog tajništva u Colombu. Zahtijevaju da vlada Šri Lanke poduzme stroge mjere protiv onih koji su napali prosvjednike i zdravstvene radnike i pobrine se za sigurnost zdravstvenih ustanova i radnika.

Hekimsen, turski liječnički sindikat s gotovo 20 tisuća članova, stupio je u štrajk širom zemlje ovoga mjeseca, tražeći veće plaće i radne beneficije. Tako nastavlja rasti val štrajkova kontra predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i manjka volje vlasti da ispuni zahtjeve zdravstvenih radnika i radnica u Turskoj. Nacionalni štrajkovi održani su gotovo svakog mjeseca posljednjih pola godine - u prosincu, siječnju, veljači i ožujku. Najnoviji štrajk liječnika događa se i nakon vala divljih štrajkova različitih profesija u siječnju i veljači - samo u ta dva mjeseca diljem Turske zabilježeno je najmanje 106 divljih štrajkova. Štrajk zdravstvenih radnika u Turskoj treba promatrati i kao dio većeg međunarodnog pokreta - posljednje dvije godine sve je više štrajkova zdravstvenih radnika i radnica diljem svijeta.

U brojnim je zemljama sve zamjetnije i radničko organiziranje u sektoru obrazovanja. Ovoga su mjeseca deseci tisuća nastavnika i nastavnica javnih škola štrajkali diljem Novog Južnog Walesa (NSW), savezne australske države. Dvadeset tisuća štrajkaša okupilo se u središtu Sydneyja, marširajući do parlamenta NSW-a. Protesti su održani u cijeloj zemlji, uključujući regionalna i ruralna područja, gdje su pitanja kroničnog nedostatka radne snage i nepodnošljivog opterećenja odavno dosegla krizne razmjere. Učitelji zahtijevaju hitne mjere za povećanje broja zaposlenih i osiguranje pristojne plaće. Uz službenu stopu inflacije od 5,1 posto i vrtoglave troškove života, vlada forsira industrijski sporazum koji bi zacementirao "povećanje" plaća od 2,5 posto i kojim se zapravo ne bi napravilo ništa značajno za rješavanje krize tj. sloma obrazovnog sektora.

Tisuće učitelja koji su zaposleni na privremenim ugovorima ovoga su mjeseca u Maroku pokrenuli štrajk širom zemlje. Štrajkali su u znak protesta zbog sudskih procesa koji su u tijeku protiv dijela njihovih kolega i kolegica. Naime, više od četrdeset učitelja i učiteljica trenutno je na sudu zbog optužbi kao što su “kršenje izvanrednog zdravstvenog stanja”, “vrijeđanje vlasti s namjerom da se naudi njihovoj časti” i “vrijeđanje sigurnosnih snaga”. Prosvjednici su te optužbe okarakterizirali kao izmišljene - vlasti u Maroku podnijele su ove optužnice kao odgovor na upornu mobilizaciju učitelja i učiteljica u zemlji posljednjih nekoliko godina.

Od Rabata do Marrakecha, učitelji i učiteljice su osudili progon svojih kolega i pozvali druge radnike i radnice na solidarnost. Jedan od nastavnika u štrajku, Mustafa Kehma, za The New Arab komentirao je da "u vrijeme kada bi nastavnici trebali biti na svojim satovima podučavajući učenike, oni se suočavaju sa sudom samo zbog činjenice da su odlučili izaći na ulice i protestirati kontra loših radnih uvjeta”. Posljednjih nekoliko godina učitelji u Maroku redovito prosvjeduju, traže ukidanje ugovornog sustava koji je vlada uvela 2016. godine, a koji je rezultirao manjim plaćama, ukidanjem beneficija te konstantnom radnom nesigurnošću za stotine tisuća učitelja u zemlji.

I za kraj, ništa manje važno - širom svijeta radnici i radnice, sindikati i lijeve inicijative i organizacije marširali su i borbeno obilježili Prvi maj.


Naslovna fotografija: Štrajk učiteljica i učitelja u Maroku, foto: Morocco World News, Radnička prava
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: