Large haiti %c5%a1trajk

Od nogometašica na Cipru koje traže veće plaće do brojnih štrajkova u Turskoj i radničkih prosvjeda koji ne jenjavaju na Haitiju, drugi mjesec nove godine ne manjka radničkim “uzbuđenjima”. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u veljači.

 

Sindikalno udružene nogometašice Cipra pokrenule su inicijativu kojoj je cilj u ciparskom parlamentu otvoriti raspravu o izradi zakona o rodnoj ravnopravnosti i jednakim plaćama u sportu. Igračice su ovu kampanju financirale novčanom nagradom FIFPRO Player Voice Award koju su osvojile 2020. godine, usmjeravajući taj novac u borbu za jednak radnički tretman. Reprezentativke Cipra, kako navodi kapetanica Christiana Solomou, zarađuju tri puta manje od svojih muških kolega.

Izbjeglice i migranti zatvoreni u pritvorskom centru u Krosnu u Poljskoj održali su ovoga mjeseca tihi štrajk glađu, prosvjedujući zbog nehumanog postupanja prema njima. Ovo je samo nastavak protestnih akcija i štrajkova glađu koji se posljednjih mjeseci događaju u poljskim pritvorskim centrima, jer su ljudi u njima zatvoreni i lišeni najbazičnijih prava. Strpani su u prenapučene ćelije, bez kontakta s obitelji i voljenima, bez informacija o postupku azila, u strahu od deportacije i u neizvjesnosti koja proizlazi iz činjenice da nitko ne zna datum svog puštanja na slobodu. Zatvorenici su se zahvalili i svima koji su se pojavili ispred centra kako bi prosvjedovali i pokazali svoju solidarnost – tristotinjak građana podržalo je njihovu borbu.

Borbeno je u veljači bilo i u Kazahstanu, u kojem traju građanski nemiri. Rasplamsava se paralelno i industrijski nemir te raste broj radničkih akcija i štrajkova. Recentni koloplet izbio je prvo u naftom bogatoj regiji Mangystau, gdje su još početkom siječnja započeli mirni prosvjedi protiv poskupljenja goriva. Kasnije su se proširili po cijeloj zemlji i poprimili novo obličje štrajka.

Masovne radničke akcije ovoga su mjeseca zabilježene i u Turskoj. Kako pišu kolege s Biltena, sve je počelo krajem siječnja s radnicima Trenydola, turske verzije Amazona, s gotovo 30 milijuna korisnika. Najavljeno povećanje plaće radnicima nije bilo dovoljno da bi pratilo rast cijena života usred inflacije te su od poslodavca zahtijevali veći postotak, koji su i dobili nakon trodnevnog štrajka. To je potaklo radnike u drugim firmama da se organiziraju, pa su vrlo skoro štrajkali i dostavljači hrane za platformu Yemeksepeti. Štrajk platformskih i dostavnih radnika popraćen je intenzivnom medijskom kampanjom, što je dovelo i do masovnog bojkota nekih dostavnih platformi. Istovremeno, štrajkovi su se počeli događati i u drugim sektorima - održan je štrajk skladištara u najvećem turskom lancu supermarketa Migrosu, a štrajkale su i radnice u tvornici čarapa Alpin Corap u Istanbulu.

Na Novom Zelandu je za štrajk u veljači glasalo deset tisuća udruženih zdravstvenih radnika i radnica u javnom zdravstvenom sektoru zemlje. Glasali su za održavanje dvaju 24-satnih štrajkova, koji su planirani za ožujak. Ne radi se samo o liječnicima i medicinskim sestrama, već i o farmaceutima, fizioterapeutima, socijalnim radnicima, dentalnim asistentima, laboratorijskim radnicima.

U glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu svoju su borbu nastavile tisuće tekstilnih radnica, koje već tjednima štrajkaju i prosvjeduju. Radnice traže plaće od kojih bi mogle živjeti te prestanak eksploatacijskih radnih uvjeta koje nameću američke kompanije. Erupcija prosvjeda neprekidna je čak i unatoč suočenosti s rastućom policijskom brutalnošću, što ukazuje na ozbiljne razmjere otpora režimu na čelu s premijerom Arielom Henryjem, podržanom od strane američkih korporacija. Brojni prosvjedi održani su upravo u tvornicama u najsiromašnijim četvrtima u zemlji, koji godinama bilježe valove štrajkova zbog manje-od-minimalnih plaća i ubitačnih radnih uvjeta.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg - Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna foto: Prosvjed radnica i radnika na Haitiju, izvor: National Center for Haitian Workers (CNOHA), Radnička prava

Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: