Large snimka zaslona 2023 12 04 152409

U Indiji je održan veliki trodnevni marš poljoprivrednika i poljoprivrednica, u Šri Lanci se jedanaest tisuća radnika štrajkom usprotivilo privatizaciji državne mreže autocesta. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u novembru.

 

Oko 420 tisuća radnika u javnom sektoru Québeca povezanih s međusindikalnim savezom Common Front održalo je u novembru trodnevni štrajk, zatvarajući državne škole i koledže u pokrajini i prekidajući pružanje zdravstvene skrbi i drugih javnih usluga. Radnici koji su bili bez ugovora gotovo osam mjeseci odlučni su izboriti povećanje plaća, a zahtijevaju i rast drugih oblika ulaganja u oronuli zdravstveni i obrazovni sustav ove kanadske pokrajine.

Ovoga su mjeseca štrajkali i urugvajski nastavnici i nastavnice. Jednodnevni štrajk pokrenuli su “kako bi obranili postojeće obrazovanje i strukture plaća u urugvajskim javnim školama”. Štrajk je uključivao i masovni skup u centru Montevidea, na kojem su kritizirane vladine mjere štednje usmjerene na rezanje financija za javno obrazovanje u zemlji. Osim smanjenja plaća, sadašnja vlada planira sveobuhvatna otpuštanja radnika i radnica u javnim školama.

U štrajk je na 12 sati stupilo i oko 11 tisuća radnika i radnica na autocestama diljem Šri Lanke. Štrajkom su se usprotivili vladinom planu da privatizira mrežu autocesta na otoku. Radnici strahuju za sigurnost svojih radnih mjesta, a sindikat zahtijeva da mreža autocesta ostane u nadležnosti državne Uprave za razvoj cesta. Sredinom ove godine vlada je predložila osnivanje tvrtke pod Ministarstvom financija koja bi preuzela kontrolu nad autocestama – prijedlogom se zagovara upravljanje u javno-privatnom partnerstvu. Radnici u štrajku zatražili su i isplatu neiskorištenih bolovanja za 2022. godinu te prekid odgode odobravanja Sustava optimiziranog zapošljavanja. Zbog te su odgode onemogućena napredovanja svih radnika.

U Indiji je organiziran veliki trodnevni marš poljoprivrednika i poljoprivrednica. Poziv na marš uputili su središnji sindikati (CTU) i Samyukta Kisna Morcha (SKM), krovna organizacija pokreta poljoprivrednika. Zajednički marš održan je u svim glavnim gradovima indijskih saveznih država kako bi se zahtijevala provedba liste zahtjeva poljoprivrednika. Među ostalim, od središnje indijske vlade zahtijevaju zakonsko jamstvo za minimalnu cijenu potpore za usjeve, povećanje minimalnih plaća, ponovnu uspostavu starog mirovinskog sustava, zapošljavanje mladih, suzbijanje inflacije i zaustavljanje privatizacije poduzeća u javnom sektoru. Trećeg dana marša tisuće poljoprivrednika i ostalih radnika ujedinilo se protiv “anti-farmerske, anti-radničke i anti-narodne” politike središnje vlade i pozvalo na pojačanu agitaciju. Prosvjednici su zatražili i zaustavljanje “diktatorskih” napada na medije poput portala NewsClick i oslobađanje uhićenih medijskih radnika, kao i zaustavljanje polarizacije radnika na vjerskoj osnovi.

U Iranu i dalje traju različiti radnički prosvjedi i akcije. U Ahvazu su u novembru održani veliki prosvjedi zaposlenih i umirovljenih naftnih radnika. Prosvjedovali su protiv siromaštva i sve lošijih životnih uvjeta. Na otoku Siri u Perzijskom zaljevu prosvjedovali su naftni radnici zaposleni u Aghajari Oil and Gas Exploitation Company i Falat E Ghareh Company. Njihovi zahtjevi uključivali su ukidanje novih ograničenja na plaće i mirovine koje je nametnula vlada. Umirovljenici su protestirali i u Teheranu, Kermanšahu i Araku. Radnički štrajkovi i prosvjedi umirovljenika ne jenjavaju zbog sve većih troškova života, ali i zbog gušenja demokratskih prava i državnog nasilja.

O drugim prosvjedima i radničkim akcijama održanim u novembru diljem Azije i Australije možete čitati u pregledu koji donosi World Socialist Web Site. O internacionalnoj sindikalnoj solidarnosti i radničkim akcijama podrške Palestini možete čitati u tekstu objavljenom na Radničkim pravima ranije ovoga mjeseca.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Canadian Union of Public Employees/Radnička prava
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: