Large snimka zaslona 2024 01 03 151722

Radnice i radnici iz različitih sektora prosvjeduju protiv ‘strukturnih prilagodbi’ (masovnih otpuštanja i kresanja plaća) koje je najavio argentinski predsjednik Javier Millei. Raste i angažman sindikata i radničkih inicijativa diljem svijeta kontra ratovanja u Gazi. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u decembru.

 

U kontekstu 'strukturnih prilagodbi' koje je najavio nedavno imenovani argentinski predsjednik Javier Millei, a koje među ostalim uključuju masovna otpuštanja, monetarnu devalvaciju i smanjenja plaća, mnogi su se radnici i radnice u Argentini počeli organizirati, štrajkati i prosvjedovati. Ovoga su mjeseca protestne akcije održali komunalni radnici, radnici zaposleni na održavanju cesta, terapeutski asistenti, itd.

U Ekvadoru je prosvjedovala Organizacija slobodnih sindikata, suprotstavivši se prijedlogu novog zakona o kojem trenutno raspravlja ekvadorski parlament, a kojim bi se ubrzalo širenje tzv. fleksibilizacije rada te subvencionirali korporativni dugovi. Radnici su na prosvjedu pred zgradom parlamenta zatražili i isplatu neisplaćenih plaća za javne službenike i službenice. 

U decembru je rasla i podrška sindikata i drugih radničkih kolektiva i inicijativa za prestanak ratovanja u Gazi, o čemu smo već pisali na Radničkim pravima. U ponedjeljak 11. decembra održan je globalni štrajk za Gazu - štrajkalo se u Palestini, Libanonu, Jordanu, Engleskoj. Diljem SAD-a sindikati su ovoga mjeseca marširali za Palestinu, a u prosvjede su se uključili i veliki sindikati poput Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW). U znak solidarnosti sa zdravstvenim radnicama i radnicima nastavljaju se okupljati i zdravstveni aktivisti u Ujedinjenom kraljevstvu koji su nedavno poručili da “ne može biti blagdana dok traje genocid”.

Zbog rata u Palestini prosvjedovali su i lučki radnici i radnice u Melbourneu u Australiji. ‘Sindikalisti za Palestinu’ okupili su se u želji da poduzmu izravnije akcije protiv genocida koji provodi izraelska vlada, nakon masovnih skupova koji su se u Australiji održali u oktobru. Dio radnika izrazio je nezadovoljstvo zato što sindikalno vodstvo, primarno Pomorski sindikat Australije (MUA), odbacuje mogućnost štrajka i inzistira na urednom i redovnom utovaru tereta koji iz luke u Melbourneu putuje za Izrael iz tjedna u tjedan.

Više je štrajkova i protestnih akcija ovoga mjeseca organizirano i u Indiji. Štrajkali su članovi Sindikata radnika i osobnih asistenata, prosvjedovali aktivisti i aktivistkinje za socijalno zdravstvo, građevinski i bankarski radnici i radnice. Više o tim akcijama, kao i o drugim decembarskim štrajkovima i radničkim akcijama u azijskim zemljama možete pročitati na World Socialist Web Siteu (WSWS).

Zbog niskih su plaća štrajkali radnici i radnice u više tekstilnih i građevinskih kompanija u Kini, a u nekim su se tekstilnim tvornicama radnici pobunili i zbog najave premještanja tvorničkih pogona. Mapu štrajkova i drugih radničkih akcija organiziranih u Kini ovoga mjeseca možete pogledati na stranici China Labor Bulletin.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Peoples dispatch/Radnička prava
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: