Large amazon

„Želimo zahvaliti Jeffu Bezosu što je otišao u svemir, jer smo mi za to vrijeme učlanjivali ljude u sindikat“, rekao je Chris Smalls, bivši radnik Amazona koji je nakon dvije godine ustrajnog rada na sindikalnom organiziranju uspio – osnovan je prvi sindikat u Amazonu. Piše naša Dunja Kučinac.

 

Osim izlizanih, u pravilu loših do osrednjih šala, prvog se aprila društvenim mrežama i brojnim medijima proširila i jedna sasvim ozbiljna vijest: osnovan je prvi sindikat u Amazonu! 2.654 radnika u Amazonovom skladištu u Staten Islandu u New Yorku (koje se u kompaniji vodi pod imenom JFK8) preglasalo je svojih 2.131 kolega koji su se protivili sindikatu i tako izborilo ono što mnogi već sada nazivaju „historijskom pobjedom“. Dva su osnovna razloga zašto se ovom događaju pridaje toliko značenje.

Prvi razlog leži u činjenici da je riječ o prvom uspješnom pokušaju sindikalizacije u dvadeset i osam godina dugoj povijesti ove kompanije. Nakon tih je dvadeset i osam godina Amazon druga po vrijednosti firma u svijetu, drugi po redu najveći poslodavac u SAD-u, a njen gazda Jeff Bezos drugi najbogatiji čovjek na planetu koji leti u svemir i radi čije se (oprez, opet superlativ!) najviše jahte na svijetu razmontiravaju mostovi. Međutim, širom svijeta dobro je poznato i naličje Amazonove zastave koja se vijori na samom vrhu svjetskih rang lista najuspješnijih kapitalista: ubitačni radni uvjeti, katastrofalan učinak na okoliš i uporni, snažni antisindikalizam. Samo prošle godine firma je potrošila preko 4 milijuna dolara na antisindikalne konzultante kako bi odgovorili radnike od organiziranja. U tom svjetlu, pobjeda koja je uz zvuke otvaranja šampanjca odzvonila u skladištu u Staten Islandu svakako je trenutak za slavu svih radnika i radnica u SAD-u, ali i svijetu.

Drugi razlog zašto se o novoosnovanom sindikatu govori kao o značajnom iskoraku krije se u činjenici da su se radnici u Staten Islandu samoorganizirali, odnosno osnovali potpuno novi sindikat bez pomoći vanjskih profesionalnih organizatora iz nekog većeg američkog sindikata. Kao vođa tog sindikalnog napora istaknuo se Chris Smalls, bivši radnik Amazona koji je otpušten prije dvije godine pod optužbom da je kršio epidemiološke mjere nakon što je poveo protest protiv loših sigurnosnih uvjeta u martu 2020. Te je godine zajedno s nekoliko drugih radnika otpušteni Smalls osnovao Amazon Labor Union i do danas radio na učlanjivanju svojih bivših kolega.

Danonoćno su bili na terenu: iz tjedna u tjedan stajali su pred ulazom u skladište i radnicima dijelili hranu. Komentirajući taj dvogodišnji rad nakon brojanja glasova ovog petka, Smalls je rekao: „Organizirali smo preko 20 roštilja, davali smo hranu svaki tjedan, svaki dan, bilo da je u pitanju pizza, piletina, tjestenina, domaća hrana. Svi smo pridonijeli dijeljenju knjiga i literature, ali i besplatne trave, jer je i to legalno. Radili smo sve što je bilo moguće da bismo se povezali s tim radnicima i barem im malo olakšali svakodnevicu i učinili ju malo manje stresnom.“ U veljači ove godine čak je i uhićen radi „neovlaštenog ulaska na posjed“ jer je zajedno s kolegama iz sindikata radnicima u skladište donio hranu.

To nije bio prvi pokušaj Amazona da diskreditira Smallsa – u javnost je procurila prepiska iz 2020. u kojoj jedan od rukovoditelja kompanije konstatira kako je dobro da je Smalls lice sindikalne kampanje jer „nije pametan ni artikuliran“ i radnici ga zato neće htjeti pratiti. Smalls je i to komentirao u petak, podsjećajući s kakvom firmom imaju posla: „Zvali su nas hrpom propalica. Pokušali su širiti rasističke glasine i demonizirati našu osobnost, ali nije im uspjelo.“ Dok je Amazon trošio milijune na svoje antisindikalne konzultante, Amazon Labor Union na kampanju je potrošio 120 tisuća dolara prikupljenih putem GoFundMe platforme. Osvrćući se s ironijom na taj odnos moći i uspjeh sindikata njemu usprkos, Smalls je poručio svom bivšem šefu: „Želimo zahvaliti Jeffu Bezosu što je otišao u svemir, jer smo mi za to vrijeme učlanjivali ljude u sindikat.“

O lošim radnim uvjetima koji su radnike i radnice Amazona potaknuli na sindikaliziranje već se puno pisalo: česte ozljede na radu, nedostatak vremena da se ode na toalet, konstantni nadzor, otkazi, niske plaće, pritisak na ispunjavanje kvota produktivnosti koje dovode radnike do potpunog iscrpljivanja, netransparentnost oko slučajeva izbijanja zaraze koronom u skladištima, odbijanje Amazona da nadoknadi putne troškove radnicima od kojih neki na posao putuju i po tri sata. Jedna od radnica u skladištu u Staten Islandu prošle je godine za medije otkrila da spava u autu, a tušira se i pere zube u obližnjem fitness centru jer si od Amazonove plaće ne može priuštiti stanarinu u New Yorku. Zbog ovakve situacije, ali i sličnih primjera novih valova sindikalizacije kao što je onaj koji se posljednjih pola godine širi američkim Starbucksom, mnogi predviđaju da će uspjeh radnika u njujorškom skladištu JFK8 vrlo brzo raspaliti snažnu iskru diljem Amerike. Toga je itekako svjestan i sam Amazon, iako je nakon izglasavanja sindikata u Staten Islandu iz kompanije stigla samo hladna poruka da su „razočarani ishodima izbora u Staten Islandu jer vjeruju da je direktan odnos s tvrtkom najbolji za njihove zaposlenike“. Radnici se trebaju pripremiti na pritisak, žalbe i odugovlačenje od strane kompanije, upozorio ih je dugogodišnji sindikalni organizator Gene Bruskin koji je im je neformalno pomogao u procesu organiziranja, predviđajući da ih čeka dugotrajna borba. Spremni smo da ju popratimo i podržimo, a danas otvaramo jeftini šampanjac i pridružujemo se Smallsu i drugim radnicima u zasluženom slavlju.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg - Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Amazon Labor Union, Radnička prava
Vijest napisala:

Dunja Kučinac
    Preporučite članak: