Large kenija zdravstveni radnici foto twittwer people dispatch

Od štrajkova solidarnosti u SAD-u, do pobjede organiziranih poljoprivrednika i poljoprivrednica u Indiji i nastavka dugogodišnje borbe zdravstvenih radnika u Keniji, mjesec iza nas živahan je pokazatelj snažnog radničkog organiziranja. Donosimo vam kratak pregled prosvjeda i štrajkova u studenom.

 

Oko dvadeset tisuća medicinskih sestara iz Udruge medicinskih sestara Kalifornije (CNA) i osoblja za brigu o psihičkom zdravlju sudjelovalo je ovoga mjeseca u 24-satnom štrajku solidarnosti u znak podrške dvomjesečnom štrajku 700 stacionarnih i biomedicinskih inženjera. Štrajk solidarnosti medicinskih sestara uslijedio je nakon 24-satnog štrajka solidarnosti najmanje 40 tisuća optometrista, kliničkih laboratorijskih znanstvenika, tehničara prehrane i drugih radnika.

Stacionarni i biomedicinski inženjeri u štrajku članovi su i članice Međunarodne unije operativnih inženjera (IUOE) i bore se protiv napada na plaće i mirovine, nedostatka osoblja te pokušaja konzorcija Kaiser da lakše prisili radnike i radnice da rade van regionalnih granica.

Tisuće taksista i taksistkinja u Chongqingu na jugozapadu Kine stupilo je u štrajk sredinom studenog tražeći smanjenje svojih ugovornih naknada. Medijima su rekli da su uvjeti poslovanja bili toliko loši da ne samo da nisu zaradili, već nisu mogli platiti ni ugovorne naknade. Zahtijevali su da tvrtka koja ih angažira, Chongqing Highway Transport (Group), snizi ugovorne naknade kako bi kompenzirala za pad potražnje zbog pandemije.

Transportni radnici štrajkali su i u Indiji, u državi Maharashtra. Oko 95 tisuća vozača i vozačica autobusa Maharashtra State Road Transport Corporationa (MSRTC) u štrajku je od početka studenog. Štrajk je pokrenut unatoč sporazumu koji su potpisali MSRTC i sindikati, jer su, kako kažu radnici, iznevjereni njihovi glavni zahtjevi. Vozači i vozačice žele postati izravni zaposlenici države, čime bi se otežalo njihovo otpuštanje i kršenje radnih ugovora.

Iz Indije ovoga mjeseca stiže još jedna važna vijest. Desničarska vlada Indije, pod pritiskom poljoprivrednika koji su se neumorno organizirali i prosvjedovali od početka pandemije, povlači tri sporna zakona o poljoprivredi. Borba poljoprivrednika i poljoprivrednica i njihovih saveznika protiv poljoprivrednih reformi traje duže od godinu dana, a tijekom tog perioda organizirali su i najveći štrajk u povijesti čovječanstva, o čemu smo pisali i na Radničkim pravima.

U Tunisu se ovoga mjeseca prosvjedovalo protiv ukidanja zakona o poslovima u javnom sektoru za dugotrajno nezaposlene. Zakon 38 nalagao je Vladi da osigura posao onima koji su nezaposleni 10 ili više godina. Zakon je bio spas za dugotrajno nezaposlene, posebno za one iz marginaliziranih i osiromašenih zajednica i regija u zemlji.

Predsjednik Kais Saied, koji je vlast preuzeo ovoga ljeta manevrom koji mnogi smatraju "predsjedničkim udarom", naredio je objavu odluke o opozivu Zakona 38 u službenom glasilu, sugerirajući da bi nezaposleni trebali pokušati pronaći posao u privatnom sektoru, budući da država “više nije u mogućnosti zapošljavati javne službenike”. Prosvjedi protiv ove odluke održani su diljem Tunisa.

U Keniji svoju dugotrajnu borbu za bolje radne uvjete nastavljaju zdravstveni radnici i radnice. Kako izvještava People’s Dispatch, medicinske sestre, liječnici i drugi zdravstveni radnici i dalje se suočavaju s nesigurnim radnim uvjetima, čak i nakon niza štrajkova, od kojih mnogi traju  više od 200 dana. Krajem listopada i Human Rights Watch (HRW) izdao je izvješće u kojem upozorava na teško stanje radnih uvjeta zdravstvenih radnika u Keniji. Najnovija upozorenja stižu nakon gotovo osam godina intenzivnih radničkih akcija kenijskih zdravstvenih radnika, koje ukazuju na konstantu obespravljivanja, ali i kontinuitet inspirativne radničke borbe.


Izvor naslovne fotografije: Twitter, People’s Dispatch
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: