Large naslovna

U Iranu i dalje traju štrajkovi i prosvjedi – bune se penzionerke, vatrogasci, radnice i radnici na poljima prirodnog plina. Osobni asistenti i asistentkinje u Sloveniji prvi put u povijesti stupili su u štrajk. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u maju.

 

Osobni asistenti i asistentkinje ovoga su maja u Sloveniji prvi put u povijesti stupili u štrajk zahtijevajući bolje uvjete rada zaposlenih, kolektivni ugovor u djelatnosti osobne asistencije i veću kvalitetu usluge za korisnike (osobe s invaliditetom). Štrajkom su ukazali na problem sve manjeg javnog financiranja osobne asistencije i pogoršanje uvjeta rada, pogotovo kada je riječ o plaćenom dopustu, naknadama i količini posla. Kako su naveli u najavi štrajka, nedovoljno financiranje osobne asistencije započelo je već za vrijeme prethodne vlasti i nastavlja se za vrijeme sadašnje, a rezultat je pogoršanje ionako loših standarda osobne asistencije.

Protiv pogoršanja ionako loših standarda u struci prosvjedovalo se i u Angoli. Radnici i radnice u sektoru visokog obrazovanja u toj zemlji štrajkaju već treći put u dvije godine. Nedostatak javnog financiranja sve je osjetniji, proračunska sredstva jedva da pokrivaju isplatu plaća nastavnika i administratora. “Znanstvena istraživanja su fatamorgana. Nekoliko akademskih časopisa koji postoje teško preživljavaju”, opisuju Gilson Lazaro i Luca Busotti u članku za Africa Is a Country, dodajući da ovakva prekarnost nije ništa novo i da je studija Svjetske banke iz sredine 2000-ih pokazala da među afričkim zemljama Angola najmanje ulaže u javno visoko obrazovanje. Tračak nade Lazaro i Busotti vide u činjenici da se radnici i radnice iz sektora visokog obrazovanja ne bave samo propadanjem vlastitih radnih mjesta, nego svoju borbu povezuju s borbama ostatka angolske radničke klase.

Na Zapadnoj obali nastavio se štrajk nastavnika i nastavnica, koji je dva mjeseca vodio Pokret nezavisnih učitelja. Palestinske vlasti (PA) tek trebaju priznati novoosnovani sindikat nastavnika. Prema sporazumu o prekidu dvomjesečnog štrajka, vlada PA obećala je nastavnicima povećanje plaća od 15 posto i pravo na osnivanje nezavisnih sindikata, obvezujući se da će to učiniti do siječnja sljedeće godine. Međutim, neisplaćene plaće tijekom dva mjeseca štrajka bile su kamen spoticanja koji je doveo do ponovnog pokretanja štrajka. Iz vlade su nastavnicima poručili da je došlo do tehničke pogreške i da će im plaće uskraćene u periodu štrajka biti isplaćene u nadolazećim tjednima.

Zdravstveni radnici i radnice diljem Cipra također su štrajkali ovoga maja. Štrajkovi su pokrenuti zbog različitih pitanja, ali zajednička im je osuda nemara odvojenih otočkih vlada prema potrebama zdravstvenih radnika i radnica. Liječnici javnih bolnica obustavili su 11. maja rad na 24 sata zbog neizvjesnog stanja u koje je mnoge liječnike doveo sustav osiguranja od nesavjesnog liječenja. Liječnici koje izravno zapošljava država pokriveni su državnim programom osiguranja, ali oni koji rade u državnim bolnicama pod drugim ugovorima nemaju jasno reguliran status.

Tri dana ranije liječnici, medicinske sestre, primalje i farmaceuti na sjevernom Cipru održali su jednodnevnu obustavu i protestni marš u Nikoziji nakon što je pacijent nožem izbo i ozbiljno ozlijedio liječnika. Prosvjednici su držali transparente "Danas mi, sutra vi" i "Zdravstveni radnici su ovdje, gdje su zastupnici?", osuđujući sve veću stopu nasilja nad zdravstvenim radnicima.

U Iranu su se i ovoga mjeseca nastavili štrajkovi i prosvjedi. U više su gradova prosvjedovali penzioneri i penzionerke, zbog visokih troškova života i nedostatnih mirovina. Sredinom maja na više su dana prosvjedovali radnici i radnice tvornice šećerne trske Haft Tappeh, zbog niskih plaća i loših radnih uvjeta. U istom su periodu u gradu Mašadu u štrajk stupili vatrogasci, zahtijevajući veće plaće. Lokalni mediji izvještavaju i da je osmero radnika u maju uhićeno zbog organiziranja štrajkova na South Parsu, najvećem polju prirodnog plina na svijetu, na kojem trenutno radi oko 40 tisuća radnika i radnica.

Za kraj se vraćamo na početak mjeseca i borbeni Prvi maj – People’s Dispatch donosi pregled akcija koje su diljem Europe na taj dan organizirali sindikati i radničke stranke.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna foto: Prosvjedi penzionera u Iranu, FOTO: Ncr-Iran.org
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: