Large radnice planta e  aja  bengal. jedan od prija njih  trajkova. foto social news xyz

Pandemija koronavirusa i kapitalistički odgovori na krizu diljem svijeta gurnuli su radnike i radnice u još gori položaj i borbu za preživljavanje. Mnogo je vijesti o masovnim otpuštanjima, zatvaranju poduzeća, smanjenju plaća, ali diljem svijeta radnici i radnice se i bune i organiziraju. Donosimo vam kratak pregled prosvjeda i štrajkova u rujnu - od radnica na plantažama čaja u Indiji, do rudara u Kolumbiji i zdravstvenih radnika u Južnoj Africi.

 

Južnoafrički zdravstveni radnici i radnice nastavili su u rujnu štrajkaške i prosvjedne aktivnosti. Oko sto zdravstvenih radnika obustavilo je rad i prosvjedovalo sredinom mjeseca ispred bolnice Livingstone u Port Elizabethu. Akcija je uslijedila nakon prosvjeda zdravstvenih radnika koji se početkom mjeseca održao na nacionalnoj razini, tijekom kojeg je policija koristila suzavac i vodene topove za rastjerivanje prosvjednika ispred parlamenta u Cape Townu.

Članovi Nacionalnog sindikata obrazovanja i zdravstva zahtijevaju odgovarajuću opremu i zaštitu od koronavirusa na radnom mjestu, plaćene periode (samo)izolacije, te povećanje plaća radnika i radnica. Sljedeći mjesec planira se nastavak štrajkova i prosvjednih akcija. Južna Afrika inače je jedna od zemalja teže pogođenih koronavirusom, a zdravstveni radnici su preopterećeni i izloženi riziku. Od početka pandemije zabilježeno je više od 667 tisuća slučajeva zaraze, a više od 16 tisuća ljudi je umrlo
.

U Argentini su štrajkali radnici i radnice javnog prijevoza, u gradu La Plati, glavnom gradu provincije Buenos Aires. Sredinom mjeseca štrajkali su punih 24 sata, tražeći isplatu plaća i bonusa za oko 50 radnika. Sindikat prijevoznika UTA izveo je štrajk na nekoliko linija koje vodi Unión Platense S.A. Tvrtka radnicima nije isplatila plaće za posljednja dva mjeseca. Ubrzo nakon što je pandemija koronavirusa pogodila regiju, broj linija koje su redovno prometovale bio je smanjen, ali u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon ublažavanja ograničenja, korištenje javnog prijevoza u je snažnom porastu. Unatoč tome, radnici i njihove obitelji i dalje jedva preživljavaju i plaće kasne.

U Kolumbiji je čitav rujan obilježio štrajk radnika i radnica rudarskog kompleksa Cerrejón u La Guajiri. Štrajk je započeo 31. kolovoza i još uvijek traje. Pokrenut je nakon što je uprava tvrtke Cerrejón, najvećeg svjetskog rudnika ugljena, najavila promjene koje su “nužne kako bi se zadržala ekonomska održivost usred pandemije i oslabljene globalne potražnje”. Te bi promjene uključivale eliminiranje jedne od četiri posade radnika i promjenu rasporeda smjena, što bi rezultiralo s najmanje 1.250 otpuštanja. Sindikati rudara upozoravaju kako bi, osim otkaza, rad u novim smjenama, s manje radnika, bio i još nezdraviji i opasniji, tzv. "turno de muerte", tj. "smjena smrti".

Pošta u štrajku - Brazil. Foto - Agencia Brasil


Ovoga mjeseca
štrajkalo se i u Brazilu. Protiv smanjenja plaća i privatizacije iz tjedna u tjedan štrajkali su radnice i radnici državne pošte (Correios). Nacionalni štrajk pokrenut je protiv smanjenja plaća i nastojanja predsjednika Jaira Bolsonara da privatizira poštanske usluge. Radnici su se također požalili da je potpuni nemar tvrtke usred pandemije doveo do toga da se tisuće radnika pošte zarazilo koronavirusom, a 120 radnika je umrlo. Ranije ove godine, Bolsonarov ministar gospodarstva, Chicago Boy Paulo Guedes, najavio je na Svjetskom ekonomskom forumu da brazilska vlada namjerava privatizirati Correios do 2021. godine.

U Indiji su štrajkali sanitarni radnici i radnice na plantažama čaja. Više od četiri tisuće sanitarnih radnika iz komunalne tvrtke Patna u indijskoj državi Bihar stupilo je u štrajk 3. rujna tražeći povećanje plaća. Štrajkaši su također inzistirali na standardiziranju poslova koje obavljaju radnici koji rade za dnevnicu, osiguranju od nezgoda na radu i redovnu isplatu plaća i mirovina 5. dana svakog mjeseca.

U Zapadnom Bengalu prosvjedovale su radnice na plantažama čaja. Sindikat Bharatiya Terai Dooars (BTDWU) pozvao je na prosvjed i obustavu rada na preko 200 plantaža čaja početkom mjeseca. Glavni zahtjevi radnica bili su 20 posto bonusa za rad tijekom Durga Puje, devetodnevnog hinduističkog festivala, te uspostava fiksnog iznosa minimalne plaće.

U Šri Lanci su štrajkale tekstilne radnice. Oko 300 radnica tvornice košulja u zoni slobodne trgovine Katunayake stupilo je u štrajk 8. i 9. rujna protiv smanjenja plaća koje im je nametnuto tijekom pandemije. Štrajk je uslijedio nakon kontinuiranih ad hoc prosvjeda tijekom posljednja tri mjeseca protiv smanjenja plaća i otpuštanja koje je najavila uprava.

Tijekom pandemije tvornica je ponovno otvorena za rad, a uprava je donijela odluku da će radnicama po novome biti plaćeno samo 400 rupija dnevno (2,2 američka dolara). Radnice su istaknule da su siromašne i da od svoga rada trenutno ne mogu plaćati stanarinu i hranu. Traže da im se isplati odgovarajuća minimalna osnovna plaća i da od svoga rada mogu živjeti.


Naslovna fotografija: jedan od prijašnjih štrajkova radnica plantaže čaja u Bengalu. Foto-Social News XYZ
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: