Large zam

Njemačka automobilska kompanija Volkswagen krenula je u ovu godinu s ispodprosječnim brojkama prodaje svojih modela na južnoameričkom tržištu. U prvom kvartalu ove godine VW je pao na treće mjesto po prodaji automobila u Brazilu – odmah iza Fiata i GM-a.  Problem se sastojao u neočekivano niskoj prodaji njihovog modela Up, koji je u prvom kvartalu bio tek deveti najprodavaniji model na brazilskom tržištu. Kada se smanjenoj potražnji za modelima VW-a u Brazilu pridodaju izvozne brojke u Argentinu, tada podaci pokazuju kako je potražnja za automobila Volkswagena u prvom kvartalu  na južnoameričkom tržištu pala na najniže grane u zadnjih deset godina.

Strategija za rezanje troškova isprva se sastojala u zaustavljanju proizvodnje i smanjivanju opterećenosti smjenskog rada u brazilskim postrojenjima. Međutim, Volkswagen se ubrzo okrenuo strategiji rezanja broja zaposlenih. VW je ožujku ove godine najavio oko 800 otkaza u svojoj tvornici koja se nalazi u okolici brazilskog grada Sao Paula. Sindikati su tada odgovorili desetodnevnim štrajkom koji je u konačnici rezultirao odustajanjem njemačkog proizvođača automobila od najavljenih rezova radnih mjesta u ovom postrojenju.

Bitno je napomenuti da Volkswagen nije jedini proizvođač automobila na južnoameričkom tržištu koji se nalazi u silaznoj poslovnoj godini. Daimler AG je početkom godine u svojoj tvornici kamiona u Sao Paulu otpustio 244 svojih radnika, dok je Ford u obližnjoj tvornici postigao sporazum sa sindikatima o uvjetima otpremnina za 600-800 radnika.

Tijek godine nije promijenio naume automobilskih kompanija o potrebi smanjivanja zaposlenika u njihovim brazilskim tvornicama. Tako je Volkswagen u kolovozu otpustio 50 radnika iz svoga postrojenja Taubate u blizini Sao Paula, dok je Daimler AG otpustio oko 1500 radnika u svome postrojenju. Sukladno tome, sindikati su 17. kolovoza pokrenuli štrajk u postrojenju VW-a, uz podršku Sindikata metalaca. Štrajk je okončan 28. kolovoza kada je kompanija pristala vratiti otpuštene radnike na posao. Samo tjedan dana kasnije, sindikati su pokrenuli štrajk i u tvornicama Daimler AG-a, uz podršku brojnih brazilskih sindikata, koji je okončan 31. kolovoza. Daimler AG je također vratio otpuštene radnike na njihova radna mjesta.

 

zv


    Preporučite članak: