Large firefighters 1251112 1280

Izdanje izvještaja "Smrt na poslu: taksa za zanemarivanje - 2019" označava 28 godinu od kada (AFL/CIO - The American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations) najveći savez američkih sindikata izdaje dokument o stanju sigurnosti i zaštiti zdravlja američkih radnika. Izvještaj sadrži nacionalne i državne informacije o smrtnim slučajevima na radnom mjestu, ozljedama, bolestima, broju i učestalosti inspekcija, kaznama, financiranju, popisu osoblja i javnim zaposlenicima prema Zakonu o zaštiti na radu. Također sadrži informacije o stanju i zdravlju u rudnicima.

 

Prije gotovo 50 godina, 1970. godine, Kongres je donio Zakon o sigurnosti na radu, obećavajući radnicima u SAD-u pravo na siguran posao. Danas više od 594.000 radnika može reći da su zbog tih poboljšanja sigurnosnih i zdravstvenih uvjeta na radnom mjestu njihovi životi spašeni. No, i dalje se previše radnika nalazi u ozbiljnoj opasnosti od ozljeda, bolesti ili smrti na radnom mjestu jer se eksplozije u kemijskim tvornicama, veliki požari, građevinski kolapsi i druge tragedije koje se mogu spriječiti i dalje pojavljuju. Također, rastuća je prijetnja i nasilje na radnom mjestu te mnoge druge opasnosti koje ubijaju i onesposobljavaju tisuće radnika svake godine. Prema podacima o smrtnosti Zavoda za statistiku rada, u 2017. godini 5,147 radnika izgubilo je život na poslu kao posljedica ozljeda. Svakog dana u ovoj zemlji u prosjeku umire 14 radnika zbog ozljeda na poslu - žena i muškaraca koji odu na posao i nikada se ne vraćaju kući svojim obiteljima i voljenima.

Navedena informacija ne uključuje one radnike koji umiru od profesionalnih bolesti, a procjenjuje se da ih svake godine umre oko 95 tisuća. Kroničnim profesionalnim bolestima posvećuje se manje pozornosti jer se većina otkrije tek nakon što su radnici bili izloženi toksičnim kemikalijama, a profesionalne bolesti često se pogrešno dijagnosticiraju i slabo prate. Ukupno, u prosjeku 275 radnika dnevno umire zbog ozljeda na poslu i bolesti. U 2017. godini poslodavci su prijavili gotovo 3,5 milijuna radnika koji su imali bolesti i ozljede vezane uz rad u svim sektorima, uključujući državnu i lokalnu samoupravu, od toga 2,8 milijuna otpada na radnike u privatnom sektoru. Zbog tehničkih i inih ograničenja u sadašnjem sustavu prijavljivanja ozljeda na radnom mjestu te općenito nedovoljnom prijavljivanju, navedeni broj je manjkav. Procjenjuje se da je stvaran broj dva do tri puta veći, odnosno da iznosi 7 do 10,5 milijuna ozljeda i bolesti godišnje. Cijena tih ozljeda i bolesti je ogromna, a procjenjuje se na 250 do 330 milijardi dolara godišnje.

Tijekom osam godina mandata, Obaminu administraciju karakterizira povećano vođenje evidencije o sigurnosti i zdravlju radnika. Imenovanjem posvećenih zastupnika i zagovaratelja radničkih prava da vode agencije za zaštitu na radu, ti programi vraćeni su svojoj osnovnoj misiji - zaštiti radnika. Obamina administracija povećala je proračun za sigurnost zaposlenja, pojačala provedbu i ojačala prava radnika. Izborom predsjednika Trumpa politički krajolik i način rada Agencija za zaštitu na radu dramatično su se promijenili. Predsjednik Trump vodio je pro-biznis deregulacijsku kampanju i obećao smanjiti propise za 70 posto. Od kada je preuzeo dužnost u siječnju 2017, Trumpova je administracija počela agresivno provoditi svoju na svom deregulacijsku agendu. Kroz izvršne odredbe i zakonodavnu akciju, Trumpova administracija pokušala je ukinuti ili oslabiti mnoga pravila donešena od strane prethodne administracije. Prve dvije godine mandata s republikancima koji su kontrolirali Kongres nedostajalo je nadzora, a mogućnosti blokiranja štetnih napada na regulacije bile su ograničene.

Zbog toga su važne sigurnosne i zdravstvene mjere zaštite ukinute ili oslabljene. Bilo je malo aktivnosti na rješavanju opasnosti poput nasilja na radnom mjestu koje zahtijevaju pažnju i nove propise. Sigurnost na radu i provedba zdravstvene zaštite u okviru Agencije za sigurnost i zdravlje na poslu te Agencije za zaštitu od mina u velikoj mjeri funkcionirala su tako da su se rezala sredstva OSHA-e (Agencije za sigurnost i zdravlje na poslu) a broj inspektora na radu pao je na razinu iz 1970. Predsjednik Trump predložio je rezove u ključnim programima za sigurnost i zdravlja radnika u proračunima za 2018, 2019. i 2020. godinu, nastojeći smanjiti budžet za provedbu propisa u rudnicima ugljena, eliminirati OSHA-ine programe o sigurnosti i zdravlju radnika te smanjiti proračun za istraživanje sigurnosti rada za NISOH - Nacionalni institut za profesionalnu sigurnost i zdravlje, za više od 40 posto. Kongres je za sada odbacio predložene rezove. Predsjednik Trump je imenovao korporativne dužnosnike na čelo agencija za sigurnost na radu. David Zatezalo, izvršni direktor za industriju ugljena iz tvrtke Rhino Industry Partners, imenovan je na čelo Uprave za sigurnost i zdravlje u rudnicima. Scott Mugno, potpredsjednik za sigurnost, održivost i održavanje vozila u FedEx Groundu, imenovan je na čelo Uprave za sigurnost i zdravlje na radu. No zbog protivljenja demokrata i sporog tempa potvrda Senata, Mugno tek treba dobiti potvrdu imenovanja. Oba ova pojedinca imaju dugogodišnje iskustvo i angažiranost s agencijama za sigurnost na poslu i imaju evidentiranu povijest suprotstavljanja izvršnim i regluatornim mjerama.

I
zborom demokratske većine u Kongresu, politička klima vezana uz sigurnost i zdravlje uvelike se poboljšala. U četiri mjeseca rada 116. kongresa, demokrati agresivno guraju agendu za dobrobit radnika uvodeći progresivno zakonodavstvo i provodeći snažan nadzor nad politikom i programima Trumpove administracije. U podijeljenom kongresu, malo je vjerojatno da će mnogi od spomenutih zakonskih prijedloga postati zakon, ali u naredne dvije godine može se postaviti temelj za napredak u nadolazećim godinama. Gotovo pet desetljeća nakon usvajanja Zakona o zaštiti na radu, gubitci uzrokovani ozljedama na radu, bolesti i smrti ostaju previsoki. Ima još mnogo posla koji treba obaviti.

U tekstu se skreće pažnja na rezanje sredstava za sigurnost na radnom mjestu s dolaskom Trumpa na vlast te se vuče paralela s prethodnom Obaminom Vladom. No, kako bi imali potpuni uvid u stanje sigurnosti na radnom mjestu u SAD-u preporučamo pročitati cjelokupni izvještaj.Izvor naslovne fotografije: Pixbay
Tekst prevela: 

Petra Ivšić
    Preporučite članak: