Large 2315496271 6b9139855b c

Najmanje 26 radnika poginulo je prilikom rada na rezanju brodova u Bangladešu prošle godine, kaže izvještaj platforme "Shipbreaking". Ta zemlja ubrzano postaje glavna destinacija za odlaganje zastarjelih brodova. Čak 674 komercijalna broda prodana su odlagalištima u Bangladešu, Indiji i Pakistanu u 2019. Od toga, 236 brodova demontirano je u Bangladešu.

 

Izvještaj koji je sastavila globalna koalicija - organizacija za brigu o okolišu i ljudskim pravima upozorava na sve veći broj odlagališta na kojima su radnici izloženi raznim toksinima. Ta situacija dovodi do ozbiljnih posljedica po ljude i okoliš. Ubrzano raste i broj demontiranih brodova, u 2018. bilo ih je 185 (naspram 236 u 2019).

„Od 674 plovila, 469 velikih tankera, brodova za prijevoz rasutog tereta, plutajućih platformi, teretnih i putničkih brodova rastavljeno je na samo tri plaže u Bangladešu, Indiji i Pakistanu, što je na globalnoj razini činilo gotovo 90 posto bruto tonaže demontiranih brodova u 2019. godini“, navodi se u izvješću.

Fotografije 1 i 2


Smrt na postrojenjima

Radnik S N korporacije 9. veljače izgubio je život nakon što ga je udario željezni lanac na odlagalištu otpada. Sutradan je prijavljen još jedan incident na postrojenju za rezanje brodova Khwaza Kabir Steel gdje je radnik kritično ozlijeđen nakon što ga je udarila metalna ploča.

Ranije, 4. veljače, radnik je umro kad je na njega pala ogromna željezna zavjesa unutar postrojenja za rezanje brodova Barawlia. Sličan incident dogodio se na istom mjestu u kolovozu 2019, kada su poginula dva radnika, a više desetaka radnika ozlijeđeno je u nesreći, zbog čega su vlasti privremeno zaustavile rad u postrojenju.

Fotografije 3 i 4
Ove nesreće uobičajene su u industriji rezanja brodova u Bangladešu koja upravlja demontiranjem velikog dijela svjetske tonaže odbačenih brodova. Socijalistička partija Bangladeša saopćila je da je, prema njezinim podacima, u posljednjih 15 godina unutar te industrije samo u Bangladešu poginulo više od 200 radnika.

Organizacije za ljudska prava, uključujući Global IndustriALL, podigle su uzbunu zbog teškog položaja radnika koji rade na demontaži brodova u Bangladešu. Poslodavci su opetovano optuživani za svoj nemar i nedostatak „nadzora“ i „boljeg sigurnosnog treninga“ za radnike. Radnička tijela također su kontinuirano pozivala vlasti da poštuju Zakon o recikliranju brodova iz Bangladeša iz 2018. godine.

Fotografija 5


Kan Matsuzuki, direktor IndustriALL-a za demontažu brodova, rekao je 17. veljače da veliki broj radnika još uvijek nema pristup sigurnosnom treningu: "Zbog visoke razine nesigurnosti na radu, rezači brodova nastavljaju plaćati loše uvjete rada vlastitim životima“.

"Vlada Bangladeša trebala bi odmah ratificirati Konvenciju iz Hong Konga za sigurnu i ekološku reciklažu brodova", dodao je.

Dok predsjednik Udruženja rezača brodova i reciklaže Bangladeša (BSBA) Abu Taher tvrdi da je došlo do postupnog pada smrtnih incidenata na postrojenjima za demontažu brodova, ostaje vidjeti koje će se mjere poduzeti za zaštitu prava radnika koji nastavljaju biti izloženi smrtonosnim uvjetima rada.


Izvor naslovne fotografije: Flickr
Preveo:

Jakov Kolak

Tagovi:

radnička prava    Preporučite članak: