Large canada

Kanadski nogometaši odlučili su se na štrajk kako bi skrenuli pozornost na nekorektno postupanje nogometnog saveza.

 

Nakon što su prošli mjesec u fokusu radničko-sportske javnosti bile američke nogometašice, ovaj put je u javnosti odjeknula borba njihovih sjevernih susjeda. Naime, kanadska nogometna reprezentacija petog lipnja nije odigrala svoju prijateljsku utakmicu protiv Paname. Razlog otkazivanja jest štrajk kanadskih nogometaša koji su na taj način skrenuli pozornost javnosti na činjenicu da manje od pola godine prije početka svjetskog prvenstva i dalje nemaju postignut dogovor s Kanadskim nogometnim savezom oko premija za nastup.

Naime, kada su u ožujku nogometaši na terenu izborili plasman na nadolazeće Svjetsko prvenstvo započeli su pregovori sa Savezom. Prema javnom pismu koje su uputili nakon najavljenog štrajka, reprezentativci tvrde kako Savez konstantnim odgađanjem usporava pregovore, ali i da ne postoji dogovor oko visine premija koju će nogometaši dobiti za svoje nastupe u Kataru. Njihovi američki kolege izborili su da čak 90 posto premije bude podijeljeno ravnopravno između muške i ženske reprezentacije dok kanadski nogometaši traže 40 posto, iako iz njihovog dopisa nije jasno podrazumijeva li to jednaki postotak i za žensku reprezentaciju, koja je već izjavila da “jednak postotak nije isto što i jednaka plaća” jer ni sama FIFA ne honorira jednako nastupe nogometaša i nogometašica.

Ono što je posebno uočljivo kod istupa nogometaša, ali i čelnika Saveza jest nejasna uloga Canadian Soccer Businessa (CSB), agencije koja djeluje kao investitor u kanadski nogomet i istovremeno kao posrednik između svih reprezentacija i medijskih kuća u dogovorima oko prijenosa utakmica, što je u većini slučajeva izvor najvećih prihoda za nacionalne sportske saveze. No, nitko zapravo ne zna što su točno i kako ugovorili Savez i CSB te igrači opravdano sumnjaju da je manjak transparentnosti namjeran, kako bi se prikrila štetnost ugovora. Ako je CSB svoju ulogu u procesu uvjetovao određenim postotkom od budućih prihoda, jasno je da će to direktno značiti manje novaca i za same igračice i igrače.

U klasičnom sukobu između radnika i investitora, igrači su se odlučili za javno istupanje te štrajk kako bi upozorili na to da se novac zarađen nastupom na Svjetskom prvenstvu treba ulagati u daljnji razvoj sport i nagrađivati one najzaslužnije za plasman – sportaše i trenere, a ne isplaćivati organizacijama poput CSB-a. U međuvremenu Savez je ublažio retoriku te su već kroz nekoliko dana postignuti neki pozitivni koraci koji su rezultirali time da se igrači vrate treninzima, no kako su i sami istaknuli – dogovor još uvijek nije postignut pa je i njihova borba i dalje u tijeku.


Naslovna fotografija: Twitter, Radnička prava
Vijest napisao:

Josip Miličević
    Preporučite članak: