Large naslovna

Godinu na zalazu obilježili su i štrajkovi novinara u brojnim redakcijama zapadnih medija. Za neke su to bili prvi štrajkovi i prosvjedi u proteklih nekoliko desetljeća. Donosimo vam pregled nekoliko najznačajnijih.

 

U medijskoj godini koju su na zapadu obilježili pad prihoda, brojna rezanja radnih mjesta, pa onda i burni politički događaji, organizirani su i štrajkovi novinara u redakcijama zapadnih medija. U nekim od redakcija to su prvi štrajkovi u posljednjih nekoliko desetljeća.

BBC

Početkom godine novinari BBC-a u Turskoj stupili su u štrajk nakon pet mjeseci pregovora. Štrajk je organiziran nakon što je BBC odbio turskom Sindikatu novinara (TGS) dati ponudu koju bi sindikat prihvatio, a koja se ticala povećanja plaća, nakon ogromne inflacije koja je pogodila tu zemlju. Budući da je inflacija u Turskoj bila oko 36 posto, novinari su zahtijevali povećanje plaće od 30 posto. Predsjednik TGS-a Gökhan Durmuş kazao je tada da zahtjeve radnika smatra "razumnima" te da ih "BBC može lako ispuniti".

Uz zahtjeve za povećanjem plaća, radnici su tražili i bolji pristup zdravstvenoj skrbi, naknadu za prijevoz i topli obrok na poslu. Štrajk je završen krajem siječnja nakon što su radnici i poslodavac došli do dogovora.

Kako prenosi Al Jazeera, iako je BBC prvotno nudio povećanje plaća od 20 posto, tijekom pregovora nakon štrajka ipak su se dogovorili oko povećanja plaća od 32 posto. BBC je također pristao da zdravstveno osiguranje pruži i članovima obitelji medijskih radnika, povećao je naknadu za topli obrok i obvezao se da će radnicima platiti do 1.200 turskih lira (465 HRK) za naočale. Kako dalje piše Al Jazeera, štrajk radnika BBC-a u Turskoj prvi je štrajk u jednoj medijskoj organizaciji u toj zemlji u 13 godina.

New York Times

Medijski radnici američke publikacije New York Times 8. prosinca organizirali su jednodnevni štrajk zbog činjenice da uprava nije odgovorila na njihove zahtjeve za povećanjem plaća. Tako nešto se u toj publikaciji nije desilo četiri desetljeća.

Štrajk se dogodio usred frustracija zbog odugovlačenja i otezanja pregovora koji traju otkako je, kako prenosi Guardian, istekao kolektivni ugovor sindikata NewsGuild u ožujku 2021. godine. Početkom prosinca sindikat je objavio da će više od 1.100 radnika i radnica te publikacije organizirati 24-satni štrajk dok se s upravom ne dogovore o novom ugovoru.

Velika točka prijepora u pregovorima bilo je prosječno povećanje plaća koje je nudila uprava - 2,875 posto, što je puno manje od povećanja od pet posto koje je tražio sindikat. Dana Goldstein, jedna od članica sindikata koja u New York Timesu radi šest godina, kazala je da je ponuđeno povećanje plaća "obeshrabrujuće", posebno u ovakvim trenucima koji su jako teški za industriju, s obzirom na velika otpuštanja i inflaciju.

Primjerice, CNN je otpustio stotine stalno zaposlenih novinara i novinarki, novinski lanac Gannett srezao je broj zaposlenih za 200, iz NPR-a (neprofitna medijska organizacija National Public Radio) su rekli da će zbog gubitka prihoda morati posegnuti u štednju i iz nje uzeti 10 milijuna dolara, dok su brojne druge medijske organizacije najavile zamrzavanje zapošljavanja.

Goldstein je također kazala da je razočarana donjim pragom za plaću, tj. minimalnom plaćom u firmi, a koja trenutačno iznosi 45.000 dolara godišnje, dok sindikat traži 65.000 dolara godišnje.

"To nije plaća od koje se u New Yorku, najskupljem gradu u svijetu, može živjeti. Nekim našim članovima najmodavci su povisili rentu za 1.000 dolara", kazala je Goldstein za Guardian. Radnici su od čitatelja tražili da taj dan ne konzumiraju sadržaj NYT-a te da ne prelaze „digitalni piket“.

Gannett

U novembru su jednodnevni štrajk organizirali i radnici 14 publikacija medijskog lanca Gannett. Sudjelovali su radnici iz publikacija The Arizona Republic, The Desert Sun u Kaliforniji, The Journal News u New Yorku i The Record u New Jerseyju, između ostalih. Sve publikacije su trenutačno u pregovorima oko kolektivnih ugovora; novinari tvrde da plaće koje uprava nudi nisu dovoljne te da ne pregovara u dobroj vjeri. Novinari i novinarke također prosvjeduju protiv otpuštanja. U kolovozu je Gannett otpustio oko 400 zaposlenika, a kompanija je u listopadu najavila da trenutačno neće više zapošljavati.

Zbog smanjenja broja zaposlenih postotak radne snage u Gannettu u SAD-u pao je za 6,5 posto u proteklom kvartalu. Gannett ima oko 12.300 zaposlenih, a deseci publikacija u njihovom vlasništvu sad su “redakcije” s tek par zaposlenih.

Susanne Cervenka, istraživačka novinarka u publikaciji Asbury Park Press, kazala je da je štrajk i pokušaj da se upravi pokaže kako smanjenje broja zaposlenih utječe na posao. „Izgleda da oni misle da se novine mogu voditi bez novinara“, kazala je Cervenka. “Pa, ovako izgleda kada jedan dan nemate novinara koji bi radili”, dodala je.

Reuters

Oko 300 novinara Reutersa također je organiziralo 24-satni štrajk 4. kolovoza ove godine prosvjedujući protiv odugovlačenja kolektivnih pregovora. Ovo je prvi štrajk novinara koji rade u SAD-u u Reutersu u 30 godina. Štrajk je održan u isto vrijeme kada je uprava objavila poslovne rezultate za drugi kvartal. Naime, ta je kompanija otkrila da su im prihodi u drugom kvartalu porasli za pet posto, tj. za 1,61 milijardu američkih dolara. Međutim, novinari od toga nisu dobili ništa; o novom kolektivnom ugovoru pregovaraju od decembra 2020. godine.

Radnici su prosvjedovali protiv ponude uprave o garantiranom povećanju plaće od jedan posto godišnje. Sindikat je predložio da članovi dobiju povećanje od osam posto u prvoj godini te povećanje od sedam i šest posto u iduće dvije godine; tvrde da bi i povećanje plaće od jedan posto koje nudi uprava zapravo bilo rezanje plaća, kada se u obzir uzme inflacija (Poynter).

UK

Industrijske akcije zabilježene su i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Primjerice, novinari desničarskog Daily Expressa u kolovozu su štrajkali, iako je taj dnevnik redovito negativno pisao o „militantnim sindikatima“, kako piše Guardian.

Novinari Daily Expressa pridružili su se tako u kolovozu kolegama iz publikacija Daily Mirror, Daily Star i drugih medija u vlasništvu izdavačkog giganta Reacha. I dok je glavni izvršni direktor Reacha Jim Mullen prošle godine u džep pospremio 4 milijuna funti (više od 34 milijuna kuna), većina početnika u publikacijama tog giganta imaju plaću oko 22.000 funti godišnje, dok veliki broj novinara u regionalnim izdanjima zarađuje manje od 20.000 funti, kako dalje piše Guardian.

Trodnevni štrajk koji se trebao održati u rujnu odgođen je jer su nastavljeni pregovori s upravom, a štrajk je također trebao biti održan tijekom pogreba kraljice Elizabete II koja je umrla 8. rujna, ali je zbog smrti i pogreba otkazan.


Preostaje vidjeti hoće li medijski radnici Reacha opet štrajkati te što će biti sa zahtjevima novinara, novinarki i drugih medijskih radnika New York Timesa, ali u najmanju je ruku zanimljiva činjenica da su brojne redakcije po prvi put u nekoliko desetljeća stupile u štrajk.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Flickr/Radnička prava
Tekst napisala:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: