Large hun 2015 budapest hungarian parliament  budapest  2015 02

Viktor Orbán ne staje s kontroverznim istupima, odlukama i zakonima, ali je dvotrećinska premoć njegove stranke u parlamentu ovih dana dobila svoju opoziciju na ulicama Budimpešte.    
    
   
U srijedu 12. prosinca mađarski je parlament izglasao dva kontroverzna zakona unatoč pokušajima oporbe da to spriječi zviždanjem, sirenama i fizičkim blokiranjem govornice. Izglasan je novi zakon o radu koji podiže granicu maksimalnih godišnjih prekovremenih sati sa 250 na 400 i produžuje rok u kojem poslodavci trebaju radnicima isplatiti plaće za te prekovremene sate s godine dana na tri godine. Uz to, zakon omogućuje da se poslodavci o prekovremenim satima dogovaraju direktno s radnicima, preskačući kolektivne ugovore i sindikate. „Robovski zakon“, kako ga nazivaju građani i oporba, otvara vrata dodatnoj eksploataciji radnika radi rješavanja problema nedostatka radne snage. Mađarska ima problem i s iseljavanjem uzrokovanim, među ostalim, neslaganjem s Orbánovom autoritarnom i radikalnom politikom. “Robovski zakon” je samo jedan u nizu zakona koji stranom kapitalu, najviše njemačkoj automobilskoj industriji, široko otvaraju vrata u Mađarsku, pa tako kompanije u Mađarskoj plaćaju i najmanje poreza u Europi. Orbán zakon opravdava pomaganjem kompanijama, ali i radnicima koji žele raditi i zaraditi više. Očito stranci prestaju biti problem mađarskom premijeru kada sa sobom u zemlju donose kapital.

Pored „robovskog zakona“ u srijedu je izglasan i pravosudni zakon kojim se formiraju novi sudovi. Na njima će se rješavati predmeti iz djelokruga vlade i javnih politika, kao što su izbori, porezi i sl. No, istovremeno će ti sudovi djelovati pod kontrolom ministra pravosuđa, što je protumačeno kao još jedan udar na autonomiju sudstva.

Reakcije javnosti bile su promptne. Isti je dan, u srijedu navečer, na ulice Budimpešte izašlo oko 1.500 ljudi, a do nedjelje se ta brojka popela na 10.000 te su se građanima Budimpešte pridružili i građani nekoliko drugih mađarskih gradova. Prosvjede su organizirali sindikati, podržala ih je cijela oporba, a ubrzo su se uključili i studenti CEU-a, ELTE-a i Corvinus Universityja. U nedjelju i ponedjeljak centar prosvjeda postao je prostor ispred nacionalne televizijske kuće u kojoj su oporbeni zastupnici neuspješno pokušavali tražiti da se njihovi zahtjevi pročitaju i prenesu u programu nacionalne televizije. Osim zahtjeva za ukidanjem „robovskog zakona“, oporba traži neovisnost pravosuđa i javnih medija koji su sada pod snažnom Orbánovom kontrolom.

Što na sve to kaže Orbán? Njegov je odgovor uvijek isti: George Soros orkestrira prosvjede kako bi destabilizirao Mađarsku. Ako je tomu zaista tako, čovjek radi dobar posao.

Autorica teksta: Tea Radović
Izvor naslovne fotografije:
Wikipedia

Tea Radović


    Preporučite članak: