Large prosvjed rumunjska

 

Prije dva tjedna u Rumunjskoj je ustrijeljen šumar Liviu Pop koji je, kako navode mediji, pokušao spriječiti ilegalnu sječu šuma. On je drugi šumar ubijen unutar mjesec dana na području jedne od najvećih šuma u Europi. Spomenuta ubojstva čuvara prirode pokrenula su prosvjede u Bukureštu i drugim gradovima u Rumunjskoj gdje je tisuće šumara i ekoloških aktivista prosvjedovalo protiv ilegalne sječe.

Prosvjednici su marširali ulicama skandirajući „Naša šuma nije vaša roba“ i „Lopovi“. Inicijator prosvjeda bio je Greenpeace iz Rumunjske, a zahtjevi prosvjednika bili su temeljita kriminalistička istraga smrti dvaju radnika te istraga učestalih napada na šumske radnike.

Kako navodi federacija sindikata u Silvi, posljednjih je godina ubijeno šest šumara, dok je oko 650 šumskih radnika pretučeno ili napadnuto kada bi pokušalo spriječiti ilegalnu sječu. Također, prosvjednici su naglasili važnost nadogradnje automatiziranog sustava praćenja sječa šume te strožeg zakonodavstva kojim bi se ovakve ilegalne radnje pravovremeno sankcionirale ili spriječile.

Ubojstvo šumara razotkrilo je sveobuhvatan problem u pristupu eksploataciji prirodnih resursa. Studije udruge Greenpeace su pokazale da zbog ilegalne sječe Rumunjska gubi tri do devet hektara šume na sat. Naime, rumunjske šume su među najstarijima u Europi i dom su vrijednih ekosustava, a drvo iz šume krade se za izradu namještaja, papira ili građevinskog materijala.

U navedenoj situaciji biti šumar u Rumunjskoj nije nimalo lak posao. Svakodnevno su izloženi opasnostima, nemaju adekvatne opreme za rad, a plaće su im besramno niske. S obzirom na ozbiljnost situacije, reforme u ovom sektoru kao i u većini sektora u Rumunjskoj itekako su potrebne. Nadajmo se samo da ljudski životi više neće biti cijena kojom se plaća, blago rečeno, nemar nadležnih institucija. 


Više o temi možete saznati na sljedećim poveznicama:

-https://uk.reuters.com/article/uk-romania-protests-logging/thousands-of-romanians-protest-against-illegal-logging-attacks-on-forest-workers-idUKKBN1XD0I1

-https://www.bbc.com/news/world-europe-50287999

-https://www.bilten.org/?p=29582


Izvor naslovne fotografije: Greenpeace Romania
Vijest sažela:

Petra Ivšić


    Preporučite članak: