Large large mirovni studiji 2022 web stranica 1320x800

Centar za mirovne studije (CMS) upisuje 24. generaciju polaznika Mirovnih studija.

 

Centar za mirovne studije otvorio je prijave za Mirovne studije, obrazovni program za sve koji žele poticati nenasilne društvene promjene, a koji se 2022. godine odvija online i uživo. Na Mirovne studije mogu se prijaviti građani i građanke iz cijele Hrvatske bez obzira na prethodno obrazovanje i godine.

U vremenu obilježenom porastom društvenih, ekonomskih i ekoloških nejednakosti na globalnom i lokalnom planu, Mirovni studiji bave se razumijevanjem njihovih uzroka, dijele alternative i potiču prakse promjene. Mirovni studiji vizioniraju pravednije društvo s manje direktnog i strukturnog nasilja, traže modele organiziranja građana za izgradnju pozitivnog mira, povezuju ljude i grupe.

Mirovni studiji koriste interdisciplinarni pristup temama ljudskih prava, globalnog društva i ekonomske pravde, ljudske sigurnosti i migracija, feminizma, spola, roda, seksualnosti te ratnog i antiratnog nasljeđa. Program uključuje rad na vještinama suradnje, analize sukoba i upoznavanje s praktičnim alatima i primjerima rada na društvenoj promjeni.

Povezivanjem i suradnjom kroz Mirovne studije se stvara istraživački, obrazovni i organizacijski potencijal za nenasilnu promjenu društva.

Neformalni obrazovni program Mirovnih studija, Centar za mirovne studije u kontinuitetu organizira u Zagrebu od 1997. godine, a u 2022. godini Mirovni studiji će biti dostupni sudionicima i sudionicama iz cijele Hrvatske. Osnovni program traje 100 sati, a provodi se od siječnja do srpnja 2021. u večernjim satima, od 18 do 20 sati, a uključuje i tri vikend susreta uživo.

Centar za mirovne studije poziva sve građane i građanke željne aktivnog rada na promjeni društva, njihovih zajednica ili susjedstava, da svoje prijave na Mirovne studije pošalju do 10. prosinca 2021. godine“, stoji u pozivu.

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), nakladnik portala Radnička prava, sudjeluje u nastavi na Studijima od studijske godine 2012/2013. Do 2017/2018. BRID-ovci su bili nositelji programske cjeline Nejednakost i radnička prava, a od tada zajedno s Draženom Šimlešom izvode programsku cjelinu Globalno društvo i ekonomska pravda.

Istraživanje Kome treba poduzeće? Borovo 1988. – 1991., u sklopu kojeg je nedavno predstavljena knjiga Borovo u štrajku: rad u tranziciji 1989. – 1991. započeto je upravo u sklopu Mirovnih studija, a BRID-ov tim mentorirao je i niz završnih radova polaznika Mirovnih studija. 

Više informacija o Mirovnim studijima možete pronaći na internetskoj stranici Centra za mirovne studije.


Izvor naslovne fotografije: web stranica CMS-a
Tekst napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: