Large jail cells 429638 1280

U zatvorima i kaznionicama u Sjedinjenima Američkim Državama zaraza koronavirusom odnijela je više od tisuću života.

 

Od ožujka ove godine američki medij The Marshall Project, koji se bavi kriminalnom pravdom i zatvorskom politikom, prati broj zatvorenika u SAD-u koji su zaraženi koronavirusom i koji su od njega umrli. Također prate koliko je virus raširen po zatvorima i kaznionicama u SAD-u.

Zaraza Covidom-19 dovela je do smrti barem 1.017 zatvorenika, dok je više od 120.000 žena i muškaraca u zatvorima i kaznionicama u SAD-u testirano pozitivno na koronavirus, piše
The Marshall Project. Zaraženo je i više od 26.000 radnika i radnica u zatvorima i kaznionicama, dok je među njima zabilježeno 75 smrtnih slučajeva.

Točna brojka zaraženih je do 15. rujna iznosila 125.730 slučajeva zaraze, što predstavlja rast od čak pet posto u odnosu na tjedan prije. Zatvorska populacija iznimno je ranjiva na pandemije poput ove zbog malih prostora u kojima se nalaze, nemogućnosti prakticiranja epidemioloških mjera poput distanciranja te loših higijenskih uvjeta koji su česti u zatvorima i kaznionicama. Pogotovo je to slučaj u SAD-u koje već desetljećima imaju najveću svjetsku populaciju zatvorenika po glavi stanovnika.

Rast populacije zatvorenika u SAD-u, Foto - Snappygoat


Sentencing Resource Counsel for the Federal Public Community Defender u svom
izvještaju piše kako zatvorenici imaju četiri puta veće šanse da se zaraze koronavirusom. Koronavirus samo je vidljivijim učinio grozne uvjete u zatvorima i kaznionicama i okrutnost prema zatvorenicima.

Nabrojimo samo neke slučajeve:
Marie Neba imala je 4. stadij raka, a samo nekoliko mjeseci prije smrti pisala je sudu moleći da je puste: „Mislim da neću preživjeti ovdje u tako groznim uvjetima“, napisala je. Međutim, Vlada je odbila njene molbe da je puste vani. Umrla je od koronavirusa.

Veronica Martinez Carrera-Perez umrla je nakon što je – kako pišu mediji – prebačena u ćeliju sa zatvorenicom koja je bila zaražena Covidom-19. Četiri mjeseca prije smrti molila je da je puste iz zatvora zbog apneje. Nisu je pustili.

Sandra Kincaid imala je 69 godina i rak jetre u terminalnoj fazi koji je metastazirao. Odbijen joj je zahtjev za „milosrdnim otpuštanjem“ iz zatvora (eng. compassionate release). Nedugo zatim, oboljeva od korone i umire.

Ovo su samo neki od primjera okrutnosti u američkim zatvorima u kojima sve veći broj ljudi obolijeva i umire od koronavirusa jer im nije pružena ili dostupna adekvatna skrb.


Izvor naslovne fotografije: Needpix
Vijest napisala:

Matea Grgurinović


    Preporučite članak: