Large 8204683606 e7d737c02f c

Prije dva tjedna u američkomu kongresu predložen je jedan od najznačajnijih i najprogresivnijh zakona o radu posljednjih 70-tak godina, a koji se tiče jačanja sposobnosti radnika za organiziranjem - The Protecting the Right to Organize Act ili PRO Act.

 

6. veljače američki Zastupnički dom poduzeo je veliki korak k unapređivanju prava radnika glasajući s 224 spram 194 glasova za prijedlog zakona. Naime, PRO Act bi u prvom redu omogućio svim radnicima, bez obzira na oblik zaposlenja, da se pridruže sindikatu te bi izjednačio neka od prava stalno zaposlenih s onima koji rade na nesigurne oblike rada.

Također, kako izvještava Guardian, PRO Act-om promijenio bi se i Nacionalni zakon o radnim odnosima, a kojim bi se omogućilo da novčano kazni one korporacije koje bi kršile zakon o radu. Isto tako, zakonom bi bilo omogućeno vraćanje radnika otpuštenih zbog sindikalnog organiziranja na njihovo radno mjesto, za vrijeme dok se njihov slučaj procesuira. Ako se poslodavac odluči osvetiti radniku na bilo koji način jer radi na organiziranju ili priključivanju radnika sindikatu, radnik bi imao pravu na financijsku naknadu zbog učinjene štete.

U nacrtu zakona postoji prijedlog u kojem je korporacijama zabranjeno prisiljavati radnike da prisustvuju sastancima na kojima bi ih uvjeravali protiv osnivanja sindikata i organiziranja. Također, od korporacija se zahtjeva transparentnost u sklapanju ugovora s antisindikalnim konzultantima te zahtjeva posredovanje ili arbitraža između novoosnovanih sindikata i korporacija u rješavanju sporova oko sklapanja prvog kolektivnog ugovora.

Naime, u SAD-u u 2018. samo je 10,5 posto američkih radnika učlanjeno u sindikat, no studija Princetona iz 2018. utvrdila je da radnici koji su organizirani u sindikate imaju bolje uvjete rada te da posljednjih osam desetljeća primaju 10-20 posto veću plaću od radnika koji nisu u sindikatu. Zastupnik demokratske stranke Bobby Scott, koji je predložio zakon, rekao je da studije ukazuju na ulogu sindikata u otklanjanju rasnih i rodnih razlika jer se plaće u kolektivnim ugovorima dogovaraju za sve jednako.Također, radnici koji su u sindikatima imaju sigurnija radna mjesta i druge beneficije.

Zakon o zaštiti prava na organizaciju (PRO Act) ima snažnu podršku demokrata, no republikanac Kevin Hern iz Oklahome, koji posjeduje 10 McDonaldsovih franšiza i čije se bogatstvo procjenjuje na neto vrijednost u iznosu od 93 milijuna dolara, izjavio je da se kroz PRO Act pokušava prisilno ojačati moć sindikata.

Iako najznačajniji nacrt zakona za sindikate posljednjih 70-tak godina vjerojatno neće biti usvojen u Senatu, ipak pokazuje da postoji značajan progres u politikama koje se bave pravima radnika. Sve navedeno događa se u duhu prošlogodišnjih eksplozija prosvjeda prosvjetnih, medijskih i drugih radnika u SAD-u, a navedeni prijedlog zakona dodatno osnažuje radnike u borbi za bolju budućnost i sigurnija radna mjesta. Također, ususret skorašnjih izbora, lideri u demokratskoj stranci ujedinjeni su oko PRO Acta kao zakona koji je nužno donijeti. Bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će otići navedene politike, a ovim prijedlogom zakona, zakonodavci tek dolaze u korak s vremenom.Izvor naslovne fotografija: Flickr
Vijest napisala:

Petra Ivšić
    Preporučite članak: