Large job security gd925fc8c4 1920

Policijske uprave izvijestile su o pet ozljeda na radu u siječnju.

 

Ozljede na radu sve su češće, a ni siječanj tako nije bio iznimka. Na stranicama hrvatskih policijskih uprava izviješteno je o pet slučajeva: u Samoboru se 15. siječnja radnica teško ozlijedila prilikom obrade drveta, na radnom se stroju u skladištu trgovine u Novom Zagrebu teško ozlijedio radnik 18. siječnja, radnica u skladištu na zagrebačkoj Peščenici teško se ozlijedila tijekom silaska niz stepenice 21. siječnja, 29. siječnja je radnik tijekom građevinskih radova u Zagrebu kroz krovište s palete kranom uzimao USB ploče koje su pale i teško mu ozlijedile nogu, a posljednji je slučaj ozljede na radu zabilježen 28. siječnja kada je u prostoriji trafostanice u tvornici u Koromačnu radnik obavljao poslove priključivanja visokonaponske sklopke kada je u jednom trenutku uslijed tehničkog kvara sklopka iskočila iz svojeg ležišta, udarila u njega i zadala mu teške tjelesne ozljede.

S obzirom na to da podatke o ozljedama na radu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavljuje samo jednom godišnje i oni sadrže samo slučajeve koje su prijavili poslodavci, kao izvor aktualnih informacija mogu nam poslužiti redovite vijesti policijskih uprava koje u slučajevima težih ozljeda na radu izlaze na teren.

Iako HZZO još nije objavio podatke o ozljedama na radu i profesionalnim bolestima u 2021. godini, u 2020. zabilježio je 11.877 ozljeda na radu te 467 profesionalnih bolesti.

Osiguravanje zaštite na radu i odgovarajuće edukacije radnika o sigurnom načinu obavljanja posla obaveza je svakog poslodavca koja se često, nažalost, zaboravlja.


Izvor naslovne fotografije: Pixabay
Vijest napisala:

Tea Radović

Tagovi:

radnička prava    Preporučite članak: