Large ceu protest 20170409 185917

Novim zakonodavstvom premijer Viktor Orbán namjerava uspostaviti kontrolu nad mrežom autonomnih istraživačkih instituta kojima je do sada upravljala glavna znanstveno-istraživačka akademija u zemlji.

 

Akademska zajednica u Mađarskoj prosvjeduje protiv novog zakona kojeg je usvojila desničarska vlada kako bi preuzela autonomne istraživačke institute u zemlji. Mađarski parlament 2. je srpnja usvojio zakon kojeg je podupro 131 zastupnik od njih 199, čime je Vladi omogućeno preuzimanje istraživačkih instituta koje trenutno vodi Mađarska akademija znanosti (MTA).

Akademska zajednica u Mađarskoj, posebice Forum akademskih radnika (ADF), neprestano demonstrira otkako su 2018. objavljeni planovi za restrukturiranje MTA. ADF je također organizirao prosvjed 2. srpnja.

MTA postoji od 1825. godine i trenutno zapošljava oko 5.000 zaposlenika, uključujući oko 3.000 istraživača. To je najstarija i najveća znanstvena ustanova u zemlji koja obavlja širok spektar istraživačkih aktivnosti. Prema novom zakonu, formirana je institucija čije članove imenuje Vlada a imat će diskrecijsko pravo dodjeljivati sredstva za istraživanje. To bi tijelo također koristilo imovinu MTA-a i provodilo njegovu administraciju.

ADF je izjavio: „Mađarska vlada nastavlja s represijom nad akademskim slobodama. Ona uvodi novi sustav financiranja istraživanja, na način koji je u suprotnosti s propisanim načinima stvaranja politika, a koji će, nakon provedbe, imati katastrofalne učinke na autonomiju znanstvenih istraživanja i sustava stipendija u cijeloj zemlji, kao i na naš rad i živote. "

Ranije, 2. lipnja, tisuće akademika i studenata marširalo je Budimpeštom prosvjedujući protiv vladinog plana za kontrolu istraživačkih instituta.

Desničarska vlada u Mađarskoj, vođena Viktorom Orbánom iz konzervativne stranke Fidesz, kontinuirano provodi anti-studentske, anti-radničke politike. Ranije su sva sveučilišta u zemlji stavljena pod izravni nadzor posebnog upravitelja kojeg imenuje Vlada. Također, Vlada je prisilila Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) da većinu svojih programa preseli iz Budimpešte u Beč. U prosincu 2018. donesen je kontroverzni zakon o radu koji je izazvao masovne sindikalne prosvjede. Regresivni zakon, koji dopušta poslodavcima da od svojih radnika zahtijevaju oko 400 sati prekovremenog rada, ogorčeni sindikati nazvali su "zakon o robovima".


Izvor naslovne fotografije: Wikipedia commons
S engleskog preveo:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: