Large 49266721 2029514193761177 5563156325443043328 o

Danas je održano prvo ročište u suđenju Filipu Drači, 24-godišnjaku koji je početkom ove godine spomenik Franji Tuđmanu ukrasio grafitom srpa i čekića. Protiv njega je podnesena kaznena prijava za oštećenje tuđe stvari, a Državno odvjetništvo traži kaznu zatvora od 10 mjeseci i 3 godine uvjetno.

 

Podsjetimo, nakon što je 5. 1. Filip Drača na spomenik Franje Tuđmana nasprejao srp i čekić pokrenuta je javna hajka kako bi se počinitelja što prije "privelo pravdi" - policija je objavila fotografije sigurnosnih kamera, a mnogi veći mediji bespogovorno su pozivali građane da "drukaju". Takvim demonstriranjem sile poslana je i poruka javnosti kako se službenu državnu mitologiju oko lika i (ne)djela Franje Tuđmana ne može kritizirati ni dovoditi u pitanje.

Kako bi se upozorilo na to da se radi o političkom progonu i suprotstavilo zastrašivanju, održan je prosvjed u organizaciji lijevih stranaka i udruga te je kroz kampanju prikupljeno oko 20.000 kuna za troškove obrane.

Slika 1. Vizual kampanje

Kazneno djelo grafitiranja

Danas je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, održano prvo ročište. Tužiteljstvo tvrdi da je došlo do oštećenja tuđe stvari te da je postojala nakana izmjene izgleda i oštećivanja spomenika, no kako kaže njegova odvjetnica Lina Budak, spomenik ni na koji način nije oštećen - nije mu smanjena vrijednost ili uporabljivost.

Također, odvjetnica smatra da postupak uopće nije trebao biti pokrenut jer se radi o „beznačajnom djelu“, te je stvar mogla biti riješena u prekršajnom postupku. Pritom je istaknula kako je očito da postoje dvostruki kriteriji jer se za grafitiranje najčešće niti ne pokreće potraga, a kamoli kazneni postupak. Čak i je sam gradonačelnik Bandić, u slučaju uništavanja spomenika ubijenim antifašistima/kinjama i komunistima/kinjama na Dotrščini, poručio - ...ne pravite od muhe slona... ako je koji (spomenik) oštećen recite pa ćemo ga obnoviti za dva dana. Legitimno je pitanje, zašto taj princip ne vrijedi kad je u pitanju spomenik Franji Tuđmanu.

Na tragu toga valja istaknuti da je u Hrvatskoj od 90-tih uništeno preko 3.000 antifašističkih spomenika, da uništavanje i dalje traje, a krivac je gotovo uvijek „nepoznati počinitelj“ odnosno taj tip političkog obračunavanja s nasljeđem antifašizma prolazi nekažnjeno.

Iznos materijalne štete još uvijek nepoznat

Možda najzanimljiviji detalj s današnjeg ročišta je taj da grad Zagreb, u čijem je vlasništvu spomenik, još uvijek nije dostavio iznos te navodne materijalne štete. To znači da je kaznena prijava podignuta bez da se znalo kolika je šteta, što je u najmanju ruku problematično s obzirom na to da je težina djela u direktnom odnosu s nastalom štetom - nije svejedno radi li se o 100 ili 100 tisuća kuna štete.

Ako tome pridodamo da Grad Zagreb već ima ugovore s dvije tvrtke kojima se paušalno plaćaju milijunski iznosi, između ostalog, za održavanje spomenika, što uključuje uklanjanje grafita, suludo je govoriti o ikakvoj šteti za "vlasnika imovine", odnosno grad.

Ročište je završeno iznošenjem dokaznih prijedloga tužitelja i tuženika, a sljedeće je najavljeno za 21. 2. 2020. u 9 sati. Suđenje je otvoreno za javnost.


Izvor naslovne fotografije: Facebook
Vijest napisao:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: